­ PESTİL | Kültür Portalı

Pestil - Adıyaman

Beyaz üzümler toplanır, taneleri çöplerinden ayrılır. Üzümler sıkılır kazana konularak kaynatılıp şıra elde edilir ve süzülür. Bir bakraç şıraya yarım kilogram buğday nişastası katılır ve yavaş yavaş karıştırılarak bulamaç elde edilir. Kepçeyle karıştırılarak kıvamını buluncaya kadar çırpılır. Sonra evin düz damlarına serilen çarşafların üzerine dökülür. Kevgir ile düzgünce yayılır. oklava veya mala ile bulamacın her yana eşit olarak yayılması sağlanır. Güneşe serilir. Pestilin bezlerden soyulması zamanı geldiğinde pestilin serili olduğu çarşaf, diğer temiz bir çarşafın üzerine ters çevrilir, su ile ıslatılır sonra da yumuşayan pestil çarşaftan çıkartılır, ip üzerine serilir. Bir-iki saat bekledikten sonra makasla kare biçiminde kesilir. Üzerine nişasta serpilir ve katlanır yemeye hazır hale gelmiştir. Ayrıca aynı usulle dut pestili de yapılmaktadır.

Kaynakça: Adıyaman İl Kütür ve Turizm Müdürlüğü'ne aittir.

Görüntülenme Sayısı : 4022    Eklenme Tarihi : 05 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Kasım 2018 Çarşamba