­ GERDEKKAYA MEZAR ANITI | Kültür Portalı

Gerdekkaya Mezar Anıtı - Eskişehir

Gerdekkaya Mezar Anıtı; Doğanlı Vadisi’nde, Çukurca köyünün 500 m güneybatısında, büyük bir kaya kütlesinin doğu yüzüne oyulmuştur. Dor düzeninde, üçgen alınlığı ve saçaklığı iki sütun tarafından taşınan bir tapınak cephesi biçimindedir. Anıtsal giriş holünün arkasında, iki ayrı kapıdan girilen yan yana iki mezar odası vardır. Odaların yan ve arka duvarlarında kemerli mezar tekneleri yer alır. Hellenistik Çağ’a (MÖ 3-1yy.) tarihlenen mezar, Roma ve Bizans dönemlerinde bazı ilave ve değişiklikler yapılarak kullanılmaya devam etmiştir. 1991 yılında Eskişehir Müze Müdürlüğü tarafından restore edilmiştir.

Kaynak: Eskişehir Valiliği.(2014). Eskişehir Rehberi(5.Baskı) - Eskişehir Valiliği.(2014). Dağlık Frigya (Broşür)

Eskişehir Gezilecek Yerler

Ören Yeri
Çukurca Köyü'nün 500 metre güneybatısındadır.
Çukurca Köyü Seyitgazi / ESKİŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 13941    Eklenme Tarihi : 24 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 31 Mayıs 2021 Pazartesi