­ İMARET CAMİİ | Kültür Portalı

İmaret Camii - Bolu

Saraçhane Camisi'nin güneydoğusunda yer almaktadır. Vakıf kayıtlarına göre Kızıl Ahmed Bey soyundan Şemsi Ahmet Paşa tarafından 16. yüzyılda yaptırıldığı anlaşılan cami, zaman içerisinde gördüğü onarımlarla orijinalliğini büyük ölçüde yitirmiştir. II. Abdülhamid zamanından kalma üzeri nakışlı ahşap bir tavanı vardır. Dikdörtgen planlı caminin beden duvarları, dört sıra tuğla ve bir sıra taş almaşığı ile örülmüştür. Yatay tuğla sıralarının yanı sıra taşlar arasına dikey olarak da tuğlalar konularak taşlar tuğla kasetler içine alınmıştır. Kuzey cephesinin ortasında sonradan kapatıldığı anlaşılan bir giriş mekanı yer almaktadır. Altta dikdörtgen çerçeveli, taş söveli ve sağır kemerli; üstte sivri kemerli ve alçı şebekeli olmak üzere iki katlı pencere düzenlemesine sahiptir. Dikdörtgen planlı caminin cümle kapısı üzerinde, üst üste iki kartuş içerisinde sülüs yazı ile “Ya müfettih-el-ebvab, iftah lena hayrel bab”(Ey kapıları açan, bize hayrın kapısını aç) ifadesi yazılmıştır. Kuzeybatı köşede tuğla minaresi bulunmaktadır. Dıştan kırma çatı ile örtülüdür ve kirpi saçaklıdır.

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Gezilecek Yerler

Bolu şehir merkezindedir.
Büyükcami Mahallesi Merkez İlçe Bolu

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8470    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 29 Kasım 2021 Pazartesi