­ AYRAN AŞI | Kültür Portalı

Ayran Aşı - Erzurum

Ayran Aşı Malzemeleri Nelerdir   (Yaklaşık 10-15 kişilik)

  • 1000 g yoğurt
  • 500 g aşurelik buğday
  • 20 g özel amaçlı buğday unu
  • 20 g taze veya salamura edilmiş aşotu ( Coriandrum Sativum)
  • 30 g tereyağı
  • 250 g yağsız kıyma
  • 5 g karabiber
  • 4 litre su
  • 1 adet orta boy kuru soğan
  • 36 g tuz

Ayran Aşı Nasıl Yapılır

Aşurelik buğday 2 litre su ile yaklaşık olarak 30 dakika haşlanır. Yoğurt un ile karıştırılarak başka bir tencereye alınır ve haşlanan aşurelik buğdaya 2 litre ılık su eklenerek kaynayana kadar karıştırılır. Bir kapta yağsız kıyma, tuz ve karabiber karıştırılarak avuç içinde yuvarlanarak 1 cm çapında köfteler kızartılmak üzere hazırlanır ve başka bir tabağa alınır.  Farklı bir tavada soğanlar küçük küp şeklinde doğranıp yaklaşık 5 dakika pembeleşinceye kadar tereyağı ile kavrularak pişen çorba tenceresine ilave edilir. Ardından kızartılan köftelerde çorba tenceresine eklenir. 10 dakika ilave edilen malzemelerin beraber pişmesi sağlanır. Ocağın altı kapatılmadan 2 dakika önce aşotu da eklenerek karıştırılır. Ayran aşı çorbası sıcak sıcak servis edilir.

 

Görüntülenme Sayısı : 5035    Eklenme Tarihi : 25 Nisan 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 30 Kasım 2022 Çarşamba