­ OLTU KALESİ | Kültür Portalı

Oltu Kalesi - Erzurum

Oltu ilçe merkezinde bulunan Oltu Kalesi, MÖ 4'üncü yüzyılda Urartular tarafından yaptırılmıştır. Osmanlı Dönemi'nde bir süre kervansaray olarak da kullanılan Oltu Kalesi, 3000 metrekarelik bir alanın üstüne kurulmuştur. Kesme taştan yapılan kale, Bizans, Selçuklu, Akkoyunlu, Karakoyunlu ve Osmanlı dönemlerinde onarım geçirmiş, son olarak 1998-1999 yıllarında restore edilmiş ve sağlamlaştırılmıştır. Oltu Kalesi’ndeki Şapel, iç kalenin kuzeydoğu köşesindeki, dik ve yüksek burcun üzerindedir. Altı yapraklı yonca planına sahip olan şapel,10 ve 11'inci yüzyıllarda, yörede hâkimiyeti ellerinde bulunduran Gürcüler tarafından yaptırılmıştır. Yer yer süslemeli blok taşların kullanıldığı yapıda, güneş saati motifi dikkat çekmektedir. Şapelin batıdan bir girişi, doğu yönde de apsis yuvarlağı yer almaktadır.

Oltu'nun mahallelerini çevreleyen dış kale surları ise günümüze ulaşamazken, doğal kayalıklar üzerinde yer alan iç kale, sağlamlığı ve bütün ihtişamıyla dikkat çekmektedir. İç kalenin çevresi, yüksek ve kalın sur duvarları burçlarla takviye edilmiştir. "Ehmedek" de denilen iç kale üzerinde, sarnıçlar, bir türbe, bir şapel ile kale muhafızlarına ait mekânlar bulunmaktadır. Oltu Kalesi'nin kuzeybatıdaki burç ve sınır duvarlarının geçmişte çok daha görkemli bir nitelik taşıdığı anlaşılmaktadır. Ehmedek'ten Oltu Çayı’na inen gizli bir su yolu da bulunmaktadır. İç Kale'nin doğu eteğinde, aslı Selçuklulara kadar uzanan ve künklerle iç kaleye bağlı olan Selçuklu Hamamı ile kale bir bütünlük oluşturmaktadır.

Kaynak: Erzurum Gezi Rehberi Kitabı Tablet İletişim Yayınevi

Erzurum Gezilecek Yerler

Kale
Kültür Turizmi
Şehir merkezine uzaklığı 118 kilometredir. Şükrü Paşa Mahallesi Batı Semt Garajı'ndan hareket eden Oltu İlçesi toplu taşıma araçları ile sağlanmaktadır.
Şehitler, Kale Cd. No:43, 25400 Oltu/Erzurum
0 (044) 281 61 13

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 17960    Eklenme Tarihi : 23 Nisan 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 24 Mayıs 2021 Pazartesi