­ MAMA HATUN HANI | Kültür Portalı

Mama Hatun Hanı - Erzincan

Mama Hatun Han 1192 yılında ölen Saltuklu Erzurum sahibesi Mama Hatun için yaptırılmıştır.Mimarı Ahlatlı Ebul-nema bin Mufad-dalü`l-Ahval`dır. Mama Hatun Han Erzincan'ın Tercan ilçesinde bulunmaktadır. Türbe ve hamamdan oluşan yapı doğu-batı doğrultusunda kareye yakın dikdörtgen planlıdır.  Avlunun kuzey ve güneyinde revaklı altışar mekan ile bunların arkalarında doğu-batı doğrultusunda dikdörtgen planlı ahır kısımları, batıda eksendeki büyük üç eyvan ve yanlarında tonoz örtülü birer dikdörtgen merkan, doğuda ise taçkapıdan sonra gelen giriş eyvanının iki yanında simetrik dikdörtgen mekanlar ile ahırlara geçişi sağlayan iki eyvan yer alır. Kuzeydeki ahır bölümünün batısında güneydekinden farklı olarak, kare planlı olan haç tonoz diğeri daha küçük ve sivri tonoz örtülü iki mekan bulunur.

Kaynak: Anadolu Selçuklu Dönemi Kervansarayları / Ed. Hakkı ACUN Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, Ankara 2007

Han
Mamahatun Mahallesi, Kervansaray Cd. No:114, 24800 Tercan/Erzincan

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4287    Eklenme Tarihi : 11 Aralık 2017 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Eylül 2018 Pazartesi