­ RIZVANİYE MEDRESESİ | Kültür Portalı

Rızvaniye Medresesi - Şanlıurfa

Rızvaniye Medresesi, Halil-ür Rahman Gölü’nün (Balıklıgöl) kuzeydoğusundaki Rızvaniye Camii’nin avlusunu çevreler şekilde inşa edilmiştir. İnşa kitabesine göre Osmanlı Devleti Dönemi'nde Rakka Valisi Rızvan Ahmet Paşa tarafından 1736 yılında yaptırılmıştır. Osmanlıca telaffuz farkından dolayı birçok kaynakta “Rıdvaniye Medresesi” olarak geçmektedir. Medrese, cami avlusunu çevreleyen “U” biçimli bir plana sahiptir. Medrese hücrelerinin önünde revaklar mevcuttur. İnşa malzemesi düzgün kesme taştır. Avlunun kuzey kenarı ortasındaki kubbeli bir dershane mescit bulunmaktadır. Medrese, Rızvaniye Camii ile birlikte 1992-1993 yıllarında Şanlıurfa İli Kültür Eğitim Sanat ve Araştırma Vakfı (ŞURKAV) tarafından restore ettirilmiştir.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

Medrese
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Göl Mahallesi, 63200 Şanlıurfa Merkez/Şanlıurfa

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9960    Eklenme Tarihi : 31 Mart 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 21 Ekim 2021 Perşembe