­ İSKİLİP KAYA MEZARI | Kültür Portalı

İskilip Kaya Mezarı - Çorum

İskilip merkezinde bulunan Osmanlı dönemine ait 100 metre yükseklikteki tabi bir kaya üzerine inşa edilmiş,kalenin güney ve güneydoğu eteğinde Roma dönemine ait kaya mezarları bulunmaktadır. Güneydoğusunda bulunan kaya mezarının iki sütunlu dikdörtgen bir girişi vardır.Yuvarlak sütun gövdeleri yukarı doğru inmektedir. Başlıklarda bulunan bilezikler üzerinde oturmuş birer aslan bulunmaktadır. Sütun başlıkları üzerindeki üçgen alınlık içerisinde ise yatar durumda karşılıklı kanatlı iki aslan figürü bulunmaktadır. Kabartmalardan birinin elinde kılıç,diğerinin elinde kadeh mevcuttur. Mezar odası içerisinde iki adet ölü sekisi bulunmaktadır.

Kaynak: Çorum İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Arşivi -Çorum Kültür Envanteri

Çorum Gezilecek Yerler

Anıt Mezar
İskilip ilçe merkezindedir.
İskilip / Çorum

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 16825    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 01 Nisan 2021 Perşembe