­ HAMEYLİ | Kültür Portalı

Hameyli - Çankırı

Hameyli Malzemeleri Nelerdir?

  • 1 kg un
  • 1 kg buğday nişastası
  • 750 g tereyağ
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • yarım kg süt
  • 3 yumurta
  • 250 gr yoğurt
  • 1 tane limon
  • 250 gr ceviz içi
  • 1 yemek kaşığı sirke

Şerbeti için

  • 5 su bardağı şeker
  • 6 su bardağı su 
  • 1 limon suyu

Hameyli Nasıl Yapılır?

Un, süt, yumurta, yoğurt, tuz, 1 yemek kaşığı yağ ve sirke kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur 50 paziye bölünür. Çay tabağı büyüklüğünde ebesi açılır. Yarım saat hamur dinlendirilir. Paziler nişastayla açıldıktan sonra herbiri teker teker kurutulur. Sonra üst üste dizilir. 45' inci paziden sonra ceviz serpilir.  Açma işlemi bitince hamur 3 - 4 parmak genişliğinde kareler şeklinde kesilir ve üçgen şeklinde katlanarak tepsiye dizilir. Yağ eritilir ve üzerine sıcakken dökülür. Sonra orta sıcaklıktaki fırında 1 saat civarında pişirilir. Su ile şeker kaynatılarak şerbeti hazırlanır. İçine yarım limon sıkılır ve biraz daha kaynatılır. Tatlı ılıkken şerbeti ılık olarak dökülür.

Not: Bu tatlı dini bayramların ve Ramazan iftarlarının ve kalabalık davetlerin gözde tatlısıdır.

Kaynak: Çankırı Belediyesi Yayınları (2007), Çankırı Yöresi Yemek Kültürü

Görüntülenme Sayısı : 2833    Eklenme Tarihi : 19 Şubat 2014 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 11 Eylül 2019 Çarşamba