Hameyli - Çankırı
Hameyli Malzemeleri Nelerdir?
- 1 kg un
- 1 kg buğday nişastası
- 750 g tereyağ
- 1 tatlı kaşığı tuz
- yarım kg süt
- 3 yumurta
- 250 gr yoğurt
- 1 tane limon
- 250 gr ceviz içi
- 1 yemek kaşığı sirke
Şerbeti için
- 5 su bardağı şeker
- 6 su bardağı su
- 1 limon suyu
Hameyli Nasıl Yapılır?
Un, süt, yumurta, yoğurt, tuz, 1 yemek kaşığı yağ ve sirke kulak memesi yumuşaklığında yoğrulur. Hamur 50 paziye bölünür. Çay tabağı büyüklüğünde ebesi açılır. Yarım saat hamur dinlendirilir. Paziler nişastayla açıldıktan sonra herbiri teker teker kurutulur. Sonra üst üste dizilir. 45' inci paziden sonra ceviz serpilir. Açma işlemi bitince hamur 3 - 4 parmak genişliğinde kareler şeklinde kesilir ve üçgen şeklinde katlanarak tepsiye dizilir. Yağ eritilir ve üzerine sıcakken dökülür. Sonra orta sıcaklıktaki fırında 1 saat civarında pişirilir. Su ile şeker kaynatılarak şerbeti hazırlanır. İçine yarım limon sıkılır ve biraz daha kaynatılır. Tatlı ılıkken şerbeti ılık olarak dökülür.
Not: Bu tatlı dini bayramların ve Ramazan iftarlarının ve kalabalık davetlerin gözde tatlısıdır.
Kaynak: Çankırı Belediyesi Yayınları (2007), Çankırı Yöresi Yemek Kültürü
Hameyli
Görsel Sahibi: M.Kemal KARATATAR
BU İÇERİKLER İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Görüntülenme Sayısı :
3638
Eklenme Tarihi :
19 Şubat 2014 Çarşamba
Güncellenme Tarihi :
11 Eylül 2019 Çarşamba