­ BOLU KIZILCIK TARHANASI | Kültür Portalı

Bolu Kızılcık Tarhanası - Bolu

Bolu da yetişen kızılcık meyvesinin püresi, sert-kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklik iyotlu tuzun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ile üretilen üründür. Bolu Kızılcık Tarhanası yörede yaşayan insanların kültürel birikimi ile bugünlere taşınan yöre adı ile bilinirlik kazanmış dayanıklı bir üründür. Bolu Kızılcık Tarhanası'nın üretiminde yörede yetişen "Cornaceae familyasından Cornus Mascula" kızılcık meyvesi kullanılmalıdır. Ürün rengi, pembe-kırmızı rengine yakın olabilmesi için güneş almayan bir ortamda, bez zemin üzerinde kurutulması gereklidir.

Bolu Kızılcık Tarhanası Çorbası İçin Gerekli Malzemeler:

  • 1 kase kızılcık tarhanası,
  • su,
  • 1 diş sarımsak,
  • tuz
  • tereyağı

Bolu Kızılcık Tarhanası Yapılışı:

Taze kızılcıklar yıkanır, bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yumuşayınca ezilerek süzgeçten geçirilir. Marmelat gibi koyu kıvama gelince unla karıştırılarak hamur yapılır ve hamur küçük parçalara ayrılır. Güneş almayan ortamda altı üstü biraz kurutularak ezilir ve ufalanması sağlanır. Bez torbalara konularak çorba yapılacağı zaman tüm malzemeler kaynayana dek karıştırılarak pişirilir.

Kaynak: Bolu Halk Kültürü, 2014, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türk Patent ve Marka Kurumu

Bolu Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 5312    Eklenme Tarihi : 02 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Nisan 2020 Salı