­ BOLU KIZILCIK TARHANASI | Kültür Portalı

Bolu Kızılcık Tarhanası - Bolu

Bolu Kızılcık Tarhanası Nasıl Yapılır?

Bolu da yetişen kızılcık meyvesinin püresi, sert-kırmızı ekmeklik buğday unu ve yemeklik iyotlu tuzun belli oranlarda karıştırılıp yoğrulması ile üretilen üründür. Bolu Kızılcık Tarhanası yörede yaşayan insanların kültürel birikimi ile bugünlere taşınan yöre adı ile bilinirlik kazanmış dayanıklı bir üründür. Bolu Kızılcık Tarhanasının üretiminde yörede yetişen "Cornaceae familyasından Cornus Mascula" kızılcık meyvesi kullanılmalıdır. Ürün rengi, pembe-kırmızı rengine yakın olabilmesi için güneş almayan bir ortamda, bez zemin üzerinde kurutulması gereklidir.

Bolu Kızılcık Tarhanası için Gerekli Malzemeler Nedir?

  • 1 kase kızılcık tarhanası,
  • su,
  • 1 diş sarımsak,
  • tuz
  • tereyağı.

Bolu Kızılcık Tarhanası Nasıl Hazırlanır?

Taze kızılcıklar yıkanır, bekletilerek yumuşaması sağlanır. Yumuşayınca ezilerek süzgeçten geçirilir. Marmelat gibi koyu kıvama gelince unla karıştırılarak hamur yapılır ve hamur küçük parçalara ayrılır. Güneş almayan ortamda altı üstü biraz kurutularak ezilir ve ufalanması sağlanır. Bez torbalara konularak çorba yapılacağı zaman tüm malzemeler kaynayana dek karıştırılarak pişirilir.

Kaynak: Bolu Halk Kültürü, 2014, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türk Patent ve Marka Kurumu

 

Görüntülenme Sayısı : 4390    Eklenme Tarihi : 02 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 03 Aralık 2018 Pazartesi