­ GÜVERCİNADA KALESİ | Kültür Portalı

Güvercinada Kalesi - Aydın

Kuşadası İlçesi, Hacıfeyzullah Mahallesi'nde bulunan Güvercinada Kalesi, Kuşadası Körfezi'nin ağzında limanı koruyan bir konumda yapılmıştır. Güvercinada üzerinde, Barbaros Hayrettin Paşa tarafından yaptırılan bir iç kale ve İlyas Ağa tarafından yaptırılan surlar yer almaktadır. Bu surlar Mora İsyanı sırasında adalardan ve denizden gelebilecek saldırıları önleyebilmek için yaptırılmıştır. Surlar adayı çepeçevre saracak şekilde yaklaşık 3 metre yüksekliğinde inşa edilmiştir. Kalenin yapımında kullanılan taşlar Yılancıburnu'ndan getirilmiştir. Surların güneyinde doğu yönüne cepheli merdivenlerle çıkılan yuvarlak kemerli ve iki kule ile korunan kale giriş kapısı yer almaktadır. Kuzey kule beşgen, güney kule ise silindirik biçimdedir. Kapı üstündeki kitabe boşluğu daha önce burada bir kitabenin olduğunu göstermektedir. Surların inşa kitabesi, kuzeydeki kule duvarı üzerinde bulunmaktadır.

Kaynak: Aydın Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Aydın Gezilecek Yerler

Kale
Kuşadası Limanı batısındadır.
Kuşadası - Aydın

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7606    Eklenme Tarihi : 05 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 11 Ocak 2022 Salı