­ KAPUZBAŞI ŞELALELERİ | Kültür Portalı

Kapuzbaşı Şelaleleri - Kayseri

Beş tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yan yana dizi halinde dökülen Kapuzbaşı Şelaleleri yükseklikleri ortalama 40-60 metre olup, her biri bir dereyi besleyecek güçtedir. Dünyanın en yüksek ikinci şelalesi durumunda olan Kapuzbaşı Şelalesi, görenleri adeta büyülemektedir. İrtifa akışı itibari ile Uganda'da bulunan Victoria çağlayanı hariç, ABD'de bulunan Niagara'dan, Finlandiya'da bulunan İmatra'dan, Erzurum'daki Tortum'dan, Antalya'daki Düdenden ve Manavgat'tan daha büyük olan Kapuz başı şelalesinin aktığı yerin rakımı ise 700 metredir.

Kapuzbaşı Şelaleleri Nerede?

Kapuzbaşı Şelaleleri Kayseri Yahyalı İlçesi Küçükçakır Köyü’nün kuzeyinde bulunan Ensenin Tepesi’nde yer almaktadır. Yahyalı ilçesine 55-65 kilometre uzaklıktadır. Ulaşım iki ayrı yoldan sağlanmaktadır. Torosların Tepesindeki doğal güzelliklere sahip Kapuzbaşı Şelaleleri'ne ulaşımı sağlayan yolun tamamı asfaltlanmıştır. Önceleri üç saatte ulaşılan şelaleye artık 1,5 saatte kavuşmak mümkündür.

Kapuzbaşı Şelaleleri, sularının yıl boyu gür akması ve yüksekliklerinin fazla olması nedeniyle yurdumuzun en büyük şelaleleri arasında yer almaktadır. Dağ yamaçlarından birbiri ile yarışırcasına akan yan yana yedi şelale, doğanın Kayseri’ye armağan ettiği eşsiz güzelliklerdendir.

Bembeyaz akan Kapuzbaşı şelaleleri, etrafında piknik alanlarıyla, suyun huzur veren dinlendirici sesi eşliğinde güzel bir gün geçirmek için mükemmel bir ortam oluşturuyor.. Kayseri’deki en popüler trekking parkuru üzerindeki şelaleler benzersiz manzaralar eşliğinde bir yürüyüş deneyimi sunuyor.

Yörede beş tanesi büyük, iki tanesi küçük olmak üzere yükseklikleri 40 ile 80 metreyi bulan ve her biri dereyi besleyecek güçte olan yedi şelale vardır. Ayrıca ilçeye 7 kilometre uzaklıkta Derebağ Kesteliç Şelalesi de görenleri büyüleyecek derecede bir görkeme sahip oluşuyla, görmek isteyenleri etkileyecek bir doğa harikasıdır.

Kapuzbaşı Şelaleleri, Aladağlar Milli Parkı sınırları içerisindedir. Şelale, Aladağlar trekking parkurunun en güzel durak noktalarından biridir. Adana-Kayseri arasındaki Aladağlar geçişini 5 günde tamamlayan gruplar, 4'üncü gün gün Kapuzbaşı Şelalelerinin yanı başında çadır kurup konaklamaktadır. Denizden yüksekliği 2 bin metre olan bölgeye, yaz aylarında gidilmelidir. Kapuzbaşı’da, 70 metre yükseklikten ve 7 ayrı noktadan dökülen Aladağ ve Aksu çayları, muhteşem bir görüntü oluşturuyor. Debinin çok yüksek olması nedeniyle, su zerrecikleri çok geniş bir alana yayılıyor ve yaz aylarında keyifli bir serinlik duygusu yaratıyor.

Kaynak: Kayseri İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Kayseri Gezilecek Yerler

Doğa Turizmi
Yahyalı İlçesi'ne kadar toplu taşıma araçlarıyla, kalan 65 kilometreyi de özel araçlarda gitmek mümkündür. Kapuzbaşı Şelaleleri, Yahyalı İlçesi Küçükçakır Köyü’nün kuzeyinde bulunan Ensenin Tepesi’nde yer almaktadır. Yahyalı ilçesine 55-65 kilometre uzaklıktadır. Ulaşım iki ayrı yoldan sağlanmaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 39706    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 05 Mart 2021 Cuma