­ FIRIN AŞI | Kültür Portalı

Fırın Aşı - Ankara

MALZEMELER ½ kg buğday (göce) 150 gr. nohut 2 orta boy soğan 3-4 diş sarımsak 6-7 tane tuzlanmış, kurutulmuş kaburga kemiği veya 6 adet kaburga kemiği 1 çay kaşığı salca 1 çay kaşığı toz biber Tuz YAPILIŞI Kaburga kemiği, tuzunu çıkartmak için bir gece önceden ıslatılır. Buğday ve nohutta bir gün suda bekletilir. İnce İnce doğranmış soğan, sarımsak, salca, tuz, biber, nohut, buğday hep beraber mahalle fırınında kullanılabilecek bir tencereye konur. Kemikler en üste yerleştirilir. Sonra üstünü örtünceye kadar su ilave edilir, tencerenin kapağı kapatılarak akşam fırına verilir. Tencerenin içindeki malzeme sabaha kadar ığıl ığıl pişer. Sabahleyin yemeğe hazır olur. Servis yaparken kemikten etler ayrılır. Arzu edilirse, mahalle fırını yerine evde tencere içerisinde kısık ateşte uzun sürede pişirilerek de hazırlanabilir. Not: Iğıl ığıl: Yörede yavaş yavaş anlamında kullanılır. Ankara Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Ankara Yemekleri (2012)
Et Yemekleri
Görüntülenme Sayısı : 1678    Eklenme Tarihi : 08 Ocak 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 20 Temmuz 2017 Perşembe