­ YANUÇ | Kültür Portalı

YANUÇ - Amasya

• 1 kg. un

• 1 tatlı kaşığı kuru maya

• Tuz • Aldığı kadar ılık su İç malzemeleri için:

• 500 gr. çökelek

• 1 yemek kaşığı tereyağı

• Yarım demet maydanoz

Yapılışı : Un ve diğer malzemelerle azar azar su ilave edilerek kulak memesi yumuşaklığında hamur yoğrulur. Bir kenarda maydanoz ince ince kıyılır, çökelekle karıştırılır. Hazırlanan hamurdan 6 tane beze yapılır. Bu bezeler oklavayla açılır. (1,3 mm kalınlığında) hazırlanan yufkaların yarısına iç malzemesi konur. Diğer yarısı üzerine yarım ay şeklinde kapatılır. Odun ateşinde saç üzerinde alt üst edilerek pişirilir. Piştikten sonra tepsiye alınanların üzeri tereyağ ile yağlanarak servis edilir.

Kaynak : Amasya Valiliği, Amasya Mutfağı Kitabı

Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 2369    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Şubat 2020 Pazartesi