­ BAMYA | Kültür Portalı

Bamya - Afyonkarahisar

Bamya Malzemeleri Nelerdir? 

  • 1 Su bardağı kuru bamya
  • 150 g küçük doğranmış kuşbaşı et
  • 1 orta boy soğan
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 3 adet orta boy domates
  • 5 su bardağı et suyu veya su 1 adet limon suyu
  • 2 tatlı kaşığı tuz
  • Yarım tatlı kaşığı karabiber

Bamya Nasıl Yapılır?

Kuru bamya haşlanır. Soğan küp şeklinde doğranır. Yağda kısık ateşte kapağı kapalı olarak ve arasıra karıştırılarak 4-5 dakika kavrulur. Kabukları soyulmuş domatesler küçük küpler şeklinde doğranarak soğanın üzerine eklenir. Karışımın içine önceden haşlanmış olan et, et suyu ve tuz ilave edilerek kaynatılır. Haşlanmış bamya ile limon suyu kaynayan bu karışıma eklenir. Bamyalar yumuşayıncaya kadar pişirilir. İstenirse üzerine karabiber serpilerek servis edilir. Not: Bu şekilde hazırlanan bamya mutlaka baklava, kadayıf vb. tatlılardan sonra ikram edilir. Bunun nedeni, ağır yemeğin sonunda yenen bamyanın sindirimi kolaylaştırdığına inanılmasıdır.

Kaynak: Afyonkarahisar Yöresel Lezzetleri , Afyonkarahisar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Tanıtım Yayınları 2018

Görüntülenme Sayısı : 1780    Eklenme Tarihi : 24 Mayıs 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Şubat 2020 Çarşamba