­ CIRIKTA (AKITMA-CIZLAK) | Kültür Portalı

CIRIKTA (Akıtma-Cızlak) - Amasya

• 2 su bardağı sıvı yağ

• 1 kg. un

• 100 gr. tereyağ

• 1 tatlı kaşığı kuru maya

• Tuz

• Aldığı kadar ılık su

Yapılışı : Un çukur bir kaba konur malzemeler katılır. Su ile lokma hamuru kıvamında bir hamur hazırlanır. 1 saat mayalanmaya bırakılır. Odun ateşi ile kızdırılmış sacın üzerine bu hamurdan bir kepçe dökülerek hemen yayılır. Ters düz yapılarak pişirilir. Tepsiye alınınca yağlanır. (Arzu edilirse içine istenilen malzemeler de katılabilir. Duru pekmeze bandırılarak yenir. Bu yemeğin bir diğer adı Krep tir.

Kaynak : Amasya Valiliği, Amasya Mutfağı Kitabı

Hamur İşi ve Börekler
Görüntülenme Sayısı : 2021    Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 24 Şubat 2020 Pazartesi