­ ŞERBETLİ PİDE | Kültür Portalı

Şerbetli Pide - Aksaray

Aksaray geleneksel mutfak kültürünü temsil eden yemeklerden biridir.

Şerbetli Pide  Malzemeleri Nelerdir? 

Hamuru için:

  • 1 paket yaş maya
  • 1,5 su bardağı su
  • 1 çay kaşığı şeker
  • 1 tatlı kaşığı tuz
  • Alabildiği kadar un

İçi İçin:

  • 1 su bardağı tuzsuz lor
  • 1 su bardağı rende kaşar
  • 1 su bardağı küflü peynir

Üzeri için:

  • 2 çorba kaşığı tereyağı

Şerbeti için:

  • 2 su bardağı şeker
  • 2 su bardağı su
  • 1 çorba kaşığı limon suyu

Şerbetli Pide  Nasıl Yapılır?

Hamuru yoğurmak için un, şeker ve su karıştırılır. Üzerine tuz ve ele yapışmayan kıvam alana kadar un eklenerek yoğrulur. Hamur 1 saat dinlendirilir. Bu arada şerbet malzemesi koyu kıvamda kaynatılır ve soğumaya bırakılır. Dinlenen hamurdan limon kadar parçalar alınır. Önce merdaneyle oval açılır sonra iki karış boyunda uzatılır. Uzunlamasına peynir karışımından oluşan iç konur ve peynirler görünmeyecek şekilde iki taraftan kapatılır. 200 derece fırında kızarana kadar pişirilir. Fırından çıkınca tereyağı sürülür ve 4 parmak eninde kesilir. Üzerine şerbet gezdirilir. (Bu pide Aksaray’da kahvaltılarda tüketilir.)

Kaynak: Aksaray İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Envanteri (2007)

Aksaray Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 2720    Eklenme Tarihi : 27 Aralık 2012 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 18 Haziran 2020 Perşembe