­ TENE HELVASI | Kültür Portalı

Tene Helvası - Adıyaman

Tene Helvası, Adıyaman'mutfağının en özel helvalarından biridir ve Adıyaman dışında başka bir yerde yapılmadığı bilinir. Adını başlangıçta  pekmezle pelte haline gelip, pişirirken (pişiren kadının marifetiyle) tane tane haline gelmesinden alan bu helvaya habbe helvası dedildiği de vakidir.

Tene Helvası Malzemeleri Nelerdir (4 Kişilik)

• 1 kase nişasta
  • 1 kase pekmez (üzüm pekmezi)
  • 1/2 lt su
  • 1 kase yağ
  • 100 g ceviz İçi

Tene Helvası Nasıl Yapılır

Kısık ateşe alınmış bir tencereye nişasta, pekmez ve su konur, suyunu çekinceye kadar kavrulur. Suyunu çeken malzemeye yağı azar azar yedirilmek suretiyle ilave edilir. Bu arada tencere kapağı kenarı yardımıyla dövülmek suretiyle ateşteki helva tane tane durumuna getirilir. Helva küçük küçük tanecikler durumuna gelince ateşten alınarak ceviz veya fıstık içiyle süslenerek servis edilir.

Kaynak: Öncü, M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Görüntülenme Sayısı : 6508    Eklenme Tarihi : 29 Mayıs 2019 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 23 Ocak 2023 Pazartesi