­ HEKEMOT | Kültür Portalı

Hekemot - Adıyaman

Yöre mutfak kültürüne göre kış aylarında enerji depolamak için yenmesi gerektiğine inanılan yemeklerden biridir. Yapılışı basit ama besin değeri yüksek olan bu yemek doğumdan hemen sonra loğsaya yedirilir.

Hekemot (Pekmezli Yumurta) İçin Malzemeler:

  • 1 su bardağı pekmez
  • 6 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • bir tutam tuz

Hekemot (Pekmezli Yumurta) Yapılışı:

Yumurtalar yıkandıktan sonra bir kap içine kırılarak çok az miktarda tuz ilave edilir. Kırılmış yumurtalar iyice çırpılarak bir kenarda bekletilir. Bir süre sonra tavada kızdırılmış tereyağına usulca ilave edilen yumurtaların başında durularak kenardaki yağlar kaşıkla alınıp pişmekte olan yumurtanın üstüne serpilerek yumurtanın her tarafının eşit yada pişmesi sağlanır. Pişen yumurtanın altı söndürülünce bir başka kapta kızdırılmış pekmez yumurtaların üzerine usulca aktarılarak servise hazır hale getirilir.

Kaynak: Öncü,M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Adıyaman Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 969    Eklenme Tarihi : 30 Mayıs 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Nisan 2020 Perşembe