­ HEKEMOT | Kültür Portalı

Hekemot - Adıyaman

Yöre mutfak kültürüne göre kış aylarında enerji depolamak için yenmesi gerektiğine inanılan yemeklerden biridir. Yapılışı basit ama besin değeri yüksek olan bu yemek doğumdan hemen sonra lohusaya yedirilir.

Hekemot (Pekmezli Yumurta) Malzemeleri Nelerdir

• 1 su bardağı pekmez
  • 6 adet yumurta
  • 2 yemek kaşığı tereyağı
  • bir tutam tuz

Hekemot (Pekmezli Yumurta) Nasıl Yapılır

Yumurtalar yıkandıktan sonra bir kap içine kırılarak çok az miktarda tuz ilave edilir. Kırılmış yumurtalar iyice çırpılarak bir kenarda bekletilir. Bir süre sonra tavada kızdırılmış tereyağına usulca ilave edilen yumurtaların başında durularak kenardaki yağlar kaşıkla alınıp pişmekte olan yumurtanın üstüne serpilerek yumurtanın her tarafının eşit yada pişmesi sağlanır. Pişen yumurtanın altı söndürülünce bir başka kapta kızdırılmış pekmez yumurtaların üzerine usulca aktarılarak servise hazır hale getirilir.

Kaynak: Öncü,M.(2016).Adıyaman Cemile Mutfak Kültürü. Adıyaman Tanıtma Vakfı Yayınları(ATAV)

Adıyaman Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 7316    Eklenme Tarihi : 30 Mayıs 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 09 Aralık 2021 Perşembe