­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Gendeme Çorbası, Töğmeken, Ekşili Ufak Köfte, Samsı. Afiyet olsun 😊

Gendeme Çorbası - Ordu

Gendeme Çorbası İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 200 gr gendeme (buğday)
  • 1 su bardağı yoğurt
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 çorba kaşığı un
  • iki kaşık tereyağı
  • nane
  • kırmızı toz biber

Gendeme Çorbası Nasıl Hazırlanır?

Bir gün önceden gendeme ıslatılır. Bir taşım kaynatıldıktan sonra süzülür. Ayrı bir kapta gendemenin 4 katı su konup kaynatılır, gendeme içine atılır. Pişirilir. Ayrı bir kapta bir kaşık tereyağı ile un kavrulur az su katıp açılır, sos tencerede kaynayan çorbaya ilave edilir. Yoğurtla yumurta sarısı çırpılıp çorbaya sürekli karıştırılarak ilave edilir. Tereyağda kızartılan nane ve kırmızı toz biber çorbanın üzerine gezdirilip, çorbanın altı kapatılır.

Töğmeken - Karaman

Töğmeken İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir?

• 1kg semizotu
  • 100 gr. margarin
  • 3 çorba kaşığı pirinç
  • 150 gr kıyma
  • 2 adet kuru soğan
  • 2 adet domates
  • 1 çorba kaşığı salça
  • 1 çay kaşığı tuz

Töğmeken Nasıl Hazırlanır?

Margarin ile küçük kıyılmış soğanlar 5 dakika kavrulur, kıyma ilave edilerek kavurma işlemine devam edilir. Kabukları soyulmuş ve küçük doğranmış domatesler ve salça da ilave edilerek 2 dakika pişmeye bırakılır. Sonra kök kısımları kesilmiş ve iyice yıkanmış semizotu ilave edilir ve 10 dakika pişirilir, son olarak pirinç ve tuzda ilave edilerek orta hararetli ocakta 40 dakika pişirilir.

Ekşili Ufak Köfte

Ekşili Ufak Köfte Malzemeleri nelerdir?

• 750 gr parça et
  • 1.5 su bardağı nohut
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 3-4 diş sarımsak
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • 2 limonun suyu
  • yeterince su

Köftesi için:

• 1/2 kg yağsız kıyma
  • 1/2 kg simit (ince bulgur)
  • 2 adet orta boy kuru soğan
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 1 çay kaşığı karabiber
  • 1 çay kaşığı kırmızı biber
  • bir çay bardağı yağ
  • 1 çay kaşığı nane

Ekşili Ufak Köfte nasıl yapılır?

Simit önce su ile biraz ıslatılır. Soğanlar ufak ufak doğranır. Karabiber, kırmızıbiber ve tuz ilave edilerek iyice yoğrulur, (15-20 dk.) içine kıyma ilave edilir, köfte iyice yumuşayınca kadar yoğrulur. Köfteden bilye büyüklüğünde parçalar kopartılarak avuç içinde yuvarlanır. Diğer tarafta bir gece önceden ıslatılmış nohut ve et halka halka doğranmış soğan ile birlikte kavrulur. Salçası ve ekşisi konulur. 2-3 taşım kaynatılır. Ayrı bir tencerede kaynatılan suya bir miktar tuz konur ve bu suda yuvarlanmış köfteler pişinceye kadar kaynatılır. Pişen köftelerin suyu süzülür. Servis yapılacağı zaman köfteler et ve nohutlu karışımın içine konur, biraz ısıtılır üzerine kızdırılmış yağ ile nane dökülür.

Samsı - Muğla

Samsı İçin Gerekli Malzemeler Nedir?

Hamuru için:

• 3 su bardağı un
  • 1 adet yumurta
  • su

İç harcı için:

• 1 su bardağı dövülmüş badem
  • 1 su bardağı dövülmüş ceviz
  • 1 su bardağı toz şeker

Kızartmak için:

• 3 su bardağı sıvıyağ

Şerbeti için:

• 1300 gr toz şeker
  • 1 litre su

Samsı Nasıl Yapılır?

Un, su ve yumurta ile orta yumuşaklıkta bir hamur yoğrulur, 15-20 dakika dinlendirilir. Dinlenen hamur bezelere ayrılır. Bezeler nişasta ile açılır. Açılan her yufka, üstüne iç malzemeden eşit şekilde serpildikten sonra oklavaya sarılır, büzerek oklavadan çıkarılır, dilimler halinde kesilir. Dilimler, kızgın yağda kızartılır. Tatlının hamuru hazırlanırken diğer tarafta da şerbeti kaynatılır, kıvamını alınca soğumaya bırakılır. Soğuyan şerbet, sıcak samsının üzerine dökülür. Servisi, ılık da soğuk da yapılabilir.

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.