­

Kültür Portalı ekibi olarak, ülkemizin eşsiz tariflerle dolu zengin mutfağından özenle derlediğimiz lezzetli iftar menülerini beğenilerinize sunuyoruz. Bugünkü menümüz: Sakala Çarpan Çorbası, Etli Bamya, Amasra Salatası, Kaha Tatlısı. Afiyet olsun 😊

Sakala Çarpan Çorbası

Afyonkarahisar yöresinde Sakala Çarpan Çorbasına, Sakala Sarkan Çorba da denilmektedir.

Sakala Çarpan Çorbası Malzemeleri Nelerdir?

• 1 su bardağı yeşil mercimek
  • 1 su bardağı ev makarnası (erişte)
  • 1 adedet soğan
  • Et suyu (isteğe göre miktarı ayarlanabilir)
  • 4 yemek kaşığı tereyağı
  • 1 yemek kaşığı un
  • tuz
  • nane

Sakala Çarpan Çorbası Nasıl Yapılır?

Mercimekler yıkanır, haşlanır ve suyu süzülür. Ayrı bir yerde ince ince doğranan soğan, iki yemek kaşığı yağla birlikte kısık ateşte ara sıra karıştırılarak kavrulur. Un katılarak bir iki defa daha çevrilir. Mercimek, tuz ve et suyu eklenir. Kaynayınca ev makarnası ilave edilir. 15-20 dakika daha pişirilir. İki yemek kaşığı yağ bir tavada eritilir içine nane eklenir ve çorbanın üzerine gezdirilir.

Etli Bamya

Etli Bamya Malzemeleri Nelerdir?

• 200 gr çiçek (kuru) bamya
  • 100 gr yağlı kuzu eti
  • 3 soğan
  • 3 Domates
  • 5-6 su bardağı su
  • 3 limon
  • 1 çorba kaşığı kuyruk yağı
  • 1 çorba kaşığı sade yağ

Etli Bamya Nasıl Yapılır?

Bamyaların tüylerinin dökülmesi için kalburda elle ovun. Limonlu suda yıkayın. Birkaç limon dilimi eklediğiniz kaynar suda haşlayıp iplerini çıkarın. Eti küçük küpler şeklinde doğrayın. Soğanları soyup küp şeklinde doğrayın. Domatesleri rendeleyin. Sadeyağ ve kuyruk yağını bir tencerede eritin. Soğan ve eti kavurun. Rendelenmiş domatesi ilave edin. Su ve tuz ekleyip kaynatın. Su kaynayınca iki limonun suyunu ekleyin. Bamyayı ilave edip karıştırmadan pişirin. Sıcak olarak servis yapın.

Amasra Salatası

Amasra Salatası Malzemeleri Nelerdir?

• 1 domates
  • 1 salatalık
  • 1 küçük beyaz kuru soğan
  • 1 yeşilbiber
  • 1 demet marul
  • 1 kâse reyhan, taze soğan, tere, semizotu,
  • Maydanoz, kekik, nane, radika, dereotu karışımı
  • 1 küçük kâse karışık turşu
  • 5-6 zeytin
  • 1 kırmızı biber
  • Küçük bir kırmızı lahananın ¼’ü
  • 1 turşuluk kırmızı pancar
  • 1-2 turp

Sosu:

• 1.5 çay bardağı sızma zeytinyağı
  • 1 çay bardağı sirke
  • 1 limon

Amasra Salatası Nasıl Yapılır?

Tüm malzeme güzelce yıkanır, sularından arındırılır. Marullar servis tabağının altına yerleştirilir. Üzerine sırası ile uzun şeritler hâlinde doğranmış beyaz soğan, yuvarlak kesilmiş domates, salatalık, yeşilbiber ve taze soğan eklenir. İrice doğranan yeşillikler, ince doğranmış kırmızı lahana, turşular eklenir. Yarım ay şeklinde kesilmiş pancar turşusu servis tabağının çevresine sıralanır. Arzu edilen şekillerde kesilen havuç, turp, zeytin ve kırmızı biber ile salatanın üstü süslenir. Bir kâse veya kavanozda tüm sos malzemeleri iyice karıştırılır, salatanın üzerine gezdirilir.

Kaha Tatlısı

Kaha Tatlısı Malzemeleri Nelerdir?

• 2 yumurta
  • 1 kahve fincan sıvıyağı
  • 2 kahve fincan süt
  • 1 yemek kaşığı sirke
  • Aldığı kadar un
  • 1 tutam tuz

Şerbeti İçin

• 2 su bardağı şeker
  • 2,5 su bardağı su

Kaha Tatlısı Nasıl Yapılır?

Yumurta, sıvı yağ, süt, sirke ve tuzu karıştırarak çırpınız. Yavaş yavaş un ekleyerek yoğurunuz. Ele yapışmayacak kıvama geldikten sonra 2 parçaya bölünüz. Her bir parçayı oklava ile ince bir şekilde acınız, açarken yapışmaması için un kullanınız. Hamurlar açıldıktan sonra oklavaya dolayarak rulo haline getiriniz. Ruloları oklavadan çıkarınız. Tane tane, ince ince doğrayarak kızgın yağda kızartınız ve kenara alınız. Bir tencerede şeker ve suyu karıştırarak şerbet haline getiriniz. Kızarttığınız kahaların üzerine dökerek soğuduktan sonra servis ediniz.

Sayfamızı aşağıdaki simgelere tıklayarak sosyal medyada paylaşabilirsiniz.