­ KIŞ YOĞURDU | Kültür Portalı

Kış Yoğurdu - Van

Malzemesi:

- Süt

- Eritilmiş tereyağı

Kış yoğurdu, sütün bol olduğu mevsimde yapılır ve olmadığı kış aylarında ekmek üzerine sürülerek veya diğer şekillerde tüketilir. Kış yoğurdunun standart bir işleme şekli yoktur. Her bölgede, hatta aynı yörede bile farklı işleme şekillerine rastlanır. Fakat hepsinin amacı, yoğurdu dayanıklı hale getirmektir. Bu yoğurt aylarca bozulmadan kalabildiğinden halkın en önemli besin kaynağı olmaktadır. Van ve yöresinde yapılan kış yoğurdunda, ham madde olarak daha çok koyun sütü tercih edilir. Pişirilip mayalama derecesine kadar soğutulan süt mayalanarak inkübasyona terk edilir. Oluşan yoğurt üzerine, bez serilerek suyun alınması sağlanır. Daha sonra kaymak tabakası kaldırılarak, yoğurdun hava ile temasını kesmek için üzerine eritilmiş tereyağı veya sade yağ dökülür. Kış yoğurdu çok sevilen bir viyecektir, çeşitli çorbaların yapımında ve börek yapımında kullanılır. Ayran olarak hazırlanır, yemeklerde tüketilir. Ayrıca kırmızıbiber, nane ve zeytinyağı ilavesiyle kahvaltılık ve meze olarak da kullanılmaktadır.

Kaynak: Van Geleneksel Gıdalar Envanteri. Sayfa: 26

Görüntülenme Sayısı : 3551    Eklenme Tarihi : 28 Ocak 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 03 Eylül 2018 Pazartesi