­ ABDULLAH PAŞA ÇEŞMESİ | Kültür Portalı

Abdullah Paşa Çeşmesi - Trabzon

Abdullah Paşa Çeşmesi Zağnos Paşa Kulesi’nin doğu girişinde yer alır. 1844 yılında Trabzon Valisi Haznedarzade Abdullah Paşa tarafından Taksim Meydanı'nda inşa ettirildiği bilinmektedir. Yapı daha sonra günümüzdeki yerine taşınmıştır.

Fotoğraf: Servet Uygun

Dikdörtgen biçiminde olan çeşme, Ampir üslubunda yapılmıştır. Çeşmenin üçgen alınlığının ortasında Sultan Abdülmecid'in tuğrası, tuğranın yanlarında kırık dallar ve yanlarda birer rozet bulunmaktadır. Lülenin çevresinde hayat ağacı bezemesi görülmektedir. Lülenin önünde su teknesi yer almaktadır. Aynalığının ortasında dört bölüm ve dokuz satır olan görkemli kitabesi bulunmaktadır.

Çeşme
Şehir Merkezinde Yer almaktadır. Ulaşım Şehiriçi Ulaşım araçları ile yapılmaktadır.
Ortahisar Mahallesi, Zağnos Burcu Altı Trabzon

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 10732    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 10 Eylül 2021 Cuma