­ BULAMA | Kültür Portalı

Bulama - Tekirdağ

Bulama İçin Gerekli Malzemeler Nelerdir ?

  • Üzüm Suyu 
  • Çöven
  • toz şeker
  • ceviz içi
  • şıra toprağı

Bulama Nasıl Hazırlanır ?

Trakya’da bağcılık en çok Tekirdağ ve Kırklareli civarı ile Kırcasalih beldesi civarında yapılmaktadır. Bulamanın ilk malzemesi de üzümden elde edilen şıradır. Bir tahta tekne içine konan olgunlaşmış üzümler ayakla veya çizme ile çiğnenir. Çıkan üzüm suyu (şıra) kazan içinde bir gün bekletilip, çöğen kaynatılıp şıra içine konur. Karışımın rengi kararana kadar şeker ilave edilir. Şıra pekmez kıvamına gelinceye kadar kaynatılır, ateşte emdirilir. Çöğen suyundan köpük yapılıp içine atılır. Kazan içinde büyük bir tahta kaşıkla köpükleri alınır. Konu komşu hep beraber büyük bakır kazan içinde tahta kaşıkla karıştırdıkları malzeme beyazlaşmaya başlayınca ateşten indirilir. Kaplara boşaltılır. Üzerine ceviz içi serpilir. Teneke kutularda veya kavanozlarda muhafaza edilir.

Kaynak: Serez, Mehmet (1997). Tekirdağ ve Çevresi Mutfağı

 

 

Tatlılar
Görüntülenme Sayısı : 2226    Eklenme Tarihi : 21 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 11 Aralık 2019 Çarşamba