­ MURATLI ATATÜRK EVİ | Kültür Portalı

Muratlı Atatürk Evi - Tekirdağ

24 Temmuz 1923 tarihli Lozan Antlaşması’ndaki “Göçmen Mübadeleleri” başlıklı madde gereğince 1934-1935 yıllarında Bulgaristan’dan göç eden Türklerin bir bölümünün yerleştirilmesi amacıyla bugünkü Muratlı ilçe merkezinde göçmen konutları oluşturulmuştur.

Muratlı İlçesi o yıllarda Çorlu’ya bağlı küçük bir köydü. O günün koşullarında Türkiye’nin en modern ve planlı köyünün inşa edilmesi emrini bizzat Atatürk vermiştir. Yeni kurulacak yerleşim alanı demiryolunun kuzeyinde olacak, yollar birbirini doksan derecelik açılarla kesecek ve bütün evler bahçeli olacaktır. Ayrıca her haneye kişi başı 10 dekar toprak verilecektir.

Muratlı’da yeni inşa edilen yeni köy projesini ve konutların durumunu bizzat yerinde görmek üzere 3 Haziran 1936 tarihinde Muratlı’ya gelen Atatürk, bu ziyareti esnasında tren istasyonunun karşısında, Bulgaristan’ın Pazarcık Kasabası'ndan gelen bir aileye misafir olmuş, evin bahçesinde oturarak ikram edilen kahveyi keyifle içmiştir.

Tekirdağ İli, Muratlı İlçesi, İstiklal Mahallesi, yer alan, kerpiçten yapılma, 3 oda ve 1 mutfaktan oluşan ev Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kamulaştırılarak, orijinaline uygun biçimde restore ettirilmiştir.

Bugün Muratlı Atatürk Evi olarak bilinen konutun içinde, etnografik nitelikli yöresel malzemeler ve Atatürk’ün Muratlı’ya gelişi ile ilgili fotoğraflar sergilenmektedir. Ayrıca kurtuluş günleriyle ilgili belgesel gösterimleri yapılmaktadır.

Atatürk Evi'nin bahçesinde o günün anısı için yapılan anıtta;

• “Ey bahtlı göçmen,
  • Unutma 3 Haziranı,
  • Yurdun en büyük insanı,
  • Konuk oldu evinize
  • Sevgi sundu hepinize.” dizeleri yazmaktadır.

Kaynak: Tekirdağ İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Tekirdağ Gezilecek Yerler

Kültür Turizmi
Tekirdağ iline bağlı Muratlı ilçesinde bulunmaktadır. Muratlı ilçesi Tekirdağ il merkezine 23 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Buraya Demiryolu ve Karayolu üzerinde ulaşım sağlanır. Kent merkezinden Atatürk Evi'ne sefer yapan araçlar bulunur.
Muratlı/TEKİRDAĞ

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7067    Eklenme Tarihi : 26 Kasım 2019 Salı    Güncellenme Tarihi : 13 Ekim 2020 Salı