­ FAKİ TEYRAN MEDRESESİ | Kültür Portalı

Faki Teyran Medresesi - Şırnak

Güçlükonak Damlarca Köyü sınırları içerisinde yer alan camii, halk arasında Faki Teyran Medresesi olarak bilinmektedir. Faki Teyran'ın asıl adı Muhammed olup, Van'ın Bahçesaray (Müküs) İlçesi'ndendir. Mezarı günümüzde Bahçesaray'ın Kartal (Verezuz) Köyü'nde bir korunun içindedir. Faki, medrese talebesi anlamında olup, kuşlarla konuştuğu rivayeti üzerine yaşadığı dönemde ve sonrasında halk arasında Faki Teyran şeklinde isimlendirilmiştir. Yaşadığı dönem ile ilgili farklı rivayetler ileri sürülmüş ise de şiirlerinin içeriği, teması, stili ve hayatına dair gerçeklerden yola çıkılarak 1550-1690 yılları arasındaki 140 senelik bir zaman dilimi içinde yaşadığı kabul edilmektedir. Mevcut kabrinin üzerindeki mezar taşında herhangi bir tarih bulunmamaktadır.

Cizreli ünlü alim Molla ahmed-i Ciziri ile çağdaş olup beraber yazdıkları Mela u Faki gibi bazı şiirleri vardır. Melaye Ciziri ile olan ilişkilerinden dolayı Cizre'de de bir süre kaldığı ve bölge ile münasebetlerini sürekli devam ettiği bilinmektedir. Bölge genel olarak Finik olarak nitelendirilmekte olup, Dicle Nehri ve vadisine hakim durumdadır. Eski yerleşmeler geniş bir alana yayılmış durumdadır. Bunlardan biri olan cami, hemen ilerisindeki kayalıklardan çıkan derenin batı tarafında kurulmuştur. Derenin batı tarafına istinat duvarları ile düz bir alan oluşturulmuştur. Bu alan caminin kuzey tarafında kalmaktadır. Ayrıca her iki yamaçta çeşitli kalıntılar ve mağaralar bulunmaktadır. Günümüzde cami, Güçlükonak karayolu kenarında kalmaktadır. Kültür varlığı olarak tescil edilmiştir.

Medrese
İnanç-Kültür Turizmi
Şırnak merkezine 70 kilometre, Güçlükonak İlçesi'ne 27 kilometre uzaklıktadır, karayolu ile ulaşılabilir.
Güçlükonak İlçesi Damlarca Köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 4295    Eklenme Tarihi : 06 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 24 Kasım 2020 Salı