­ GÜLEZLER KONAĞI | Kültür Portalı

Gülezler Konağı - Bolu

Karaçayır Mahallesi, Kurtuluş Sokak, 17 pafta, 236 ada, 1 parselde, iki sokağın kesiştiği köşede yer alan konak, zemin + 2 katlıdır. 2009 yılında restitüsyonu yapılmıştır. Bolu'nun en büyük konağıdır. Bahçe içerisinde yer almaktadır. Giriş cephesi, zemin katta çift kanatlı iki ahşap kapısı bulunmaktadır. 1. kattan itibaren kapıların hizasında ahşap direklerle desteklenen çıkmalar, bu çıkmaların üzerinde 2. katta ise ahşap korkuluklu balkonlar yer almıştır. Balkon korkulukları ve alınlıkları zengin işçiliklidir. Konutun tüm cephelerinde simetrik olarak yerleştirilmiş dikdörtgen formlu, taş söveli pencereler yer almaktadır. Kırma çatı ile örtülüdür ve geniş ahşap saçaklıdır. Çıkmaların bulunduğu kısımda saçak öne doğru uzatılmış, hafif yüksek ikinci bir çatı çıkması oluşturulmuştur. Halen Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi tarafından "Bolu Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi" olarak kullanılmaktadır.

Kaynak: Bolu Kültür ve Turizm Rehberi, 2010, Bolu Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Bolu

Bolu Gezilecek Yerler

Sivil Mimari
Bolu Merkez Karaçayır Mah.
Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi Gülezler Konağı Karaçayır Mahallesi Kurtuluş Sokak No:2 -MERKEZ-BOLU