­ NİMETULLAH CAMİİ / AK CAMİİ | Kültür Portalı

Nimetullah Camii / Ak Camii - Şanlıurfa

Nimetullah Mahallesi’nde, Ellisekiz Meydanı’nda yer alır. 1500’lü yıllarda Urfa sancak beylerinden Nimetullah Bey tarafından inşa ettirildiği tahmin edilmektedir. Kayıtlara göre cami için; Hacı Nimetullah bin Asker 1721’de, ardından Hacı Haydar Ağa 1755’te vakıfta bulunmuştur. Camide tarihi belirlenemeyen bir kitabede yapı için: “Bu eski ve harabe bir kilise iken tamir edilerek camiye çevrildi” ifadesi yer alır. Firuz Bey adı geçen bu kitabe, muhtemelen 1779-1781 arasında hazırlanmıştır. Harim kısmına (ana ibadet mekânı) girişteki kapı klasik Osmanlı süslemelerini yansıtır. Harim kısmında ana kubbenin yan taraflarına yarım kubbeler eklenmiş, bu şekilde alan genişlemiştir. Burada amaç daha fazla cemaatin aynı mekânda ibadet etmesini sağlamaktır.

Yapıda süsleme olarak; mihrab nişindeki sekizgenlerin oluşturulduğu geometrik süslemeler dikkat çeker. Silindirik tek şerefeli minare Şanlıurfa’daki en uzun minare olması bakımından önem arz eder. Avluyu çevreleyen medrese odaları 1695 yılında Abbas Ağa tarafından yaptırılmıştır. Avlunun kuzey kısmındaki zeminde bulunan üç mezardan ikisi Nimetullah oğlu Rûz Bey (?-1520) ve Lütfü oğlu Ali Bey (?-1594)'e aittir.

Şanlıurfa Gezilecek Yerler

İnanç Turizmi
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
İstiklal Mahallesi, Elli Sekiz Meydanı, Şanlıurfa Merkez/Şanlıurfa

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5340    Eklenme Tarihi : 31 Mart 2017 Cuma    Güncellenme Tarihi : 15 Mart 2022 Salı