­ BAFRA ARKEOLOJİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Bafra Arkeoloji Müzesi - Samsun

1858 yılında inşa dilen ve bir dönem Şehir Kulübü olarak da kullanılan üç katllı binanın restore edilmesi ile Samsun'a kazandırılmış müzedir. Bafra yöresinden elde edilen etnografik eserler ile İkiztepe kazısından çıkarılan arkeolojik eserlerle birlikte Bafra’nın geleneksel yaşam tarzı ve kültürünü yansıtacak canlandırmalar ile düzenlenen bir sergileme planı dahilinde hizmet vermektedir.

Bafra Arkeoloji ve Etnografya Müzesi’nin birinci katı etnografik eserlere ayrılmıştır. Bu katta bulunan odalarda geleneksel Bafra evinin günlük yaşamına uygun olarak hazırlanan mutfak, oturma odası ve yatak odası yer almaktadır. Sergilenen eserler 19'uncu yüzyılın ikinci yarısı ile 20'inci yüzyılın ilk yarısına aittir. Müzede İlk Tunç Çağı’ndan yakın tarihe dek uzanan geniş bir tarih aralığında toplam 1.520 adet arkeolojik ve etnografik eser sergilenmektedir.

Müzenin ikinci katı arkeolojik eserlerin sergilenmesine ayrılmıştır. Odalarda arkeolojik eserlerin sergilendiği vitrinler, orta alanda ise Amphora teşhiri bulunmaktadır. Solda yer alan iki odada Bafra İlçesi İkiztepe Köyü’nde bulunan İkiztepe Höyük kazılarında ortaya çıkan eserler sergilenmektedir. Sergilenen eserler arasında, pişmiş toprak tanrıça figürinleri, çanak çömlekler, bilezik, küpe ve kolye gibi takılar, baltalar, ağırşaklar, cam eserler, amphoralar bulunmaktadır. En dikkat çekici sergilerden biri İlk Tunç Çağı mezarında çıkarılan, üzerinde ameliyat izleri görülen kafatasıdır.

Kaynak: Samsun İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Samsun Gezilecek Yerler

Samsun Sinop yolunun 40'ıncı kilometresinden konuşlu Bafra'nın içinde yer almaktadır.
Gazipaşa Mah. Gazipaşa Cd. No:11 Bafra/Samsun
+90 (362)-542-77-13

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 9358    Eklenme Tarihi : 31 Mayıs 2019 Cuma    Güncellenme Tarihi : 16 Şubat 2022 Çarşamba