­ KAZ DAĞI / İDA DAĞI | Kültür Portalı

Kaz Dağı / İda Dağı - Çanakkale

Geçmişten günümüze Troas (Biga Yarımadası) bölgesinde, yerleşme, coğrafi konum, iklim, flora ve fauna, mitoloji, eko-sistem ve tarih içinde binlerce yıllık kültürlerin oluşması, Kaz Dağı ya da diğer adıyla İda Dağı'nın ne kadar önemli olduğunu göstermektedir.

İnsanlığın doğal ve kültürel evrensel değeri, efsanelerin kutsal dağı Kaz Dağı'dır. İda Dağın etrafı Troya başta olmak üzere; Adramytium, Antandros, assos, Lemponia, Gargaria, Kebren, Skepsis gibi çok önemli antik yerleşimlerle çevrilidir. Bayramiç'teki Hadimoğlu Konağı, 1357-1365 yıllarında yapıldığı düşünülen Hacı Bali Camii ve 1792 tarihinde yaptırılan Camii-Cedid (Karşıyaka Camii) görülmeye değer eserlerdir. Yenice İlçesindeki Etnografya müzesi, Pazarköy'deki Mültezim Konağı, Yenice-Hamdibey'de Kuvâ-yi Mîlliye Kahramanı Köprülü Hamdi Bey'in heykeli görülmeye değer yerlerdir. Türkmen kültürünü enyansıtan Tahtakuşlar Etnografya Müzesi diğer önemli değerli Kaz Dağı ile özdeş olmuş yerlerdir.

Kaz Dağı'nda halen geleneksel yaşam biçimlerini bozmadan devam ettiren Türkmen köylüleri, her yıl Ağustos Ayı'nın son onbeş günü Sarıkız Tepe'sinde geleneksel Sarıkız şenliklerinin yöresel kıyafet ve adetlerine uygun olarak "Sarıkız Şenlikleri" olarak kutlamaktadırlar. Afrodit'in güzel seçildiği, tarihte bilinen ilk güzellik yarışmasının yapıldığı Ayazma'da halen her yıl Ağustos ayında bu geleneksel devam ettirilip Kaz Dağı Güzeli seçilmektedir. Kaz Dağı; Bayramiç'te Ayazma, Çandır, Muhteşem Süleyman, Dalak Suyu, Güre'de Pınarbaşı gibi ören yerleri ile Şahindere Kanyonu, Hasanboğuldu, Sutüven Göletleri ve su kaynakları gibi doğal güzellikleri, taş evleri ile dikkat çeken köyleri, tepe noktalardaki orman gözetleme kulelerinin yer aldığı manzara noktaları, şifalı suları, kaplıcaları, Sarıkız Şenlikleri ile dikkat çeken Sarıkız Tepesi gibi daha bir çok zenginliklere ev sahipliği yapmaktadır.

Kaynak: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi, Çanakkale Değerleri Envanteri, Ankara,2009,s.190

Çanakkale Gezilecek Yerler

Doğa-Kültür Turizmi
Çanakkale merkezinden 71 kilometre uzaklıktaki Bayramiç İlçesi'ne, 24 kilometre sonra Evciler Köyü'ne oradan 5 kilometre sonra Ayazma mevkiine ulaşabilirsiniz.
Bayramiç / Çanakkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 11220    Eklenme Tarihi : 25 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Şubat 2022 Perşembe