­ DOKUR EVİ | Kültür Portalı

Dokur Evi - Uşak

Uşak Belediyesi tarafından orijinal malzemeleri korunmak suretiyle, çürümeye yüz tutmuş, deforme olmuş, özelliğini kaybetmiş yapı elemanları değiştirilerek restorasyonu tamamlanan Dokur Evi, 180 yıllık tarihi dokusuna uygun olarak “Uşak Belediyesi Dokur Evi Geleneksel El Sanatları Halıcılık Merkezi” adıyla 2010 yılında faaliyete başlamıştır. Dokur Evinde 40 adet halı tezgâhı bulunmaktadır. Gerek Uşak Belediyesi bünyesinde, gerekse Uşak Belediyesi, Türkiye İŞ-Kurumu ve Halk Eğitim Merkezi ile müşterek açılmakta olan kurslara ev sahipliği yapan Dokur Evi'nde geçmişi Selçuklulara kadar uzanan, Avrupalı ressamların tablolarında sık sık tasvir ettiği Uşak halıları ile tarihin en eski el sanatlarından olan halı dokumacılığı sanatı yaşatılmaktadır.

Uşak’ın en büyük kültürel değerlerinden olan el dokuma halıcılığın yaşatılmaya çalışıldığı Dokur Evi'nde, emekçi kadınlarımız tarafından dokunan el emeği göz nuru halıların gerek yurt içinde gerekse yurt dışında satılmasıyla kentimizin ekonomisine katkı sağlanarak, ülkemizin en büyük sorunlarından biri olan kadın istihdamına katkı sağlanması amaçlanmaktadır. Konularında uzman eğitmenlerin nezaretinde dokunan halılar, teşhir bölümünde Uşaklıların ve yerli-yabancı turistlerin beğenisine sunulmaktadır.

Dokur evi inşasında kullanılan ahşap malzemeler Doğala mevkisinden ağaçların kesilip sırtlarda taşınarak getirilmesiyle, bina inşa edilmiştir. Tipik Türk evi karakteristiğinin izlerini taşıyan Dokur Evi dış sofalı bir Uşak evidir. Sofa eski deyim ile salona benzeyen, yazın oturulup kalkılan, çevresi açık olan bölümdür. Evde misafirlerin kabul edildiği baş oda ve aynı zamanda ailelerin yaşadığı odalar vardır. Uşak’ta o dönem yaygın olarak kullanılan evlerden bir tanesidir.

Dokur evi Okkalar sülalesi tarafından yaptırılmış, sonrasında Tomas ve Dokur ailelerinin mülkiyetine geçmiştir. Evin ilk sahibi olan Okkalar zamanında ev, hafız yetiştiriciliği için kullanılmıştır. Sonrasında Tomas ailesine geçen ev, 6 ay sonra Dokur ailesinin mülkiyetine girmiştir. 2004 yılında ise Uşak Belediyesi tarafından restorasyonu yapılmak üzere satın alınmıştır. Uşak Belediyesi tarafından orijinal malzemeler korunmak suretiyle, çürümüş, deforme olmuş, özelliğini kaybetmiş yapı elemanları değiştirilerek restorasyonu yapılmış ve 2010 yılında “Uşak Belediyesi Dokur Evi Geleneksel El Sanatları Halıcılık Merkezi” olarak tekrar kullanıma açılmıştır.

Kaynak: Uşak Belediyesi Dokur Evi

Uşak Gezilecek Yerler

Konak
Uşak merkezdedir, yürüyerek ulaşım sağlanabilir.
Aybey, 1. Köme Sk. No:30, 64400 Uşak Merkez/Uşak
+90 (276)-223-22-90

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7683    Eklenme Tarihi : 26 Eylül 2019 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 14 Mart 2022 Pazartesi