­ DİTME | Kültür Portalı

Ditme - Niğde

• 1 yemek kaşığı salça
  • 1 yemek kaşığı tereyağı
  • Tuz, pul biber, limon

Ditme Yapılışı:

Ditme ılık suda bekletilerek tuzdan temizlenir. Bir tencereye tereyağı konularak eritilir ince bir şekilde doğranan soğanlar pembeleşinceye kadar tereyağında çevrilir. Sonra üzerine kıyma ilâve edil birlikte kıyma rengini değiştirene kadar kavrulur. Sonra ditme, limon suyu, pul biber, tuz, bulgur veya pirinç ve bir miktar da su eklenerek hep birlikte kısık ateşte pişmeye bırakılır. Pişme işlemi tamamlandıktan sonra bir süre dinlendirilir ve sonra sıcak servis edilir. Not: İsteğe bağlı olarak yoğurtlu da servis edilir.

Ditmenin Yapılması: Toplanan asma yaprakları kalın damarlan temizledikten sonra bıçakla orta incelikte kıyılır. Kıyılan asma yapraklan bir miktar tuzla ovularak yumuşatılıp sulandırılır, daha sonra denge verilir sararan ve yumuşayan asma yapraklan bir bez üzerine ince bir tabaka halinde serilerek kurutulur. Kuruyan yapraklar gevrekleştiği için ufalanıp ziya olmasın diye cam kavanoza konularak saklanır. Böylece yemeğe ismini veren ditme elde edilmiş olur.

Denge verme: Yaprakları bir beze sararak üzerine ağırlık koyup birkaç gün bekletme işlemidir.

Kaynak: Niğde İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Niğde Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 4363    Eklenme Tarihi : 15 Şubat 2016 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 07 Nisan 2020 Salı