­ KARANLIK KİLİSE | Kültür Portalı

Karanlık Kilise - Nevşehir

Karanlık Kilise Kapadokya bölgesindeki Göreme Vadisinde yer almaktadır. Kilise, Göreme açık hava müzesinin içerisinde, doğu yamacında bir manastır kompleksi içinde bulunmaktadır. Manastır avlusunun doğu duvarında bulunan kapı açıklığından birkaç basamaklı merdiven ile nartekse ulaşılmaktadır.

TGA

Kilise, 11'inci yüzyıl sonu ile 12'inci yüzyıl başına tarihlenmektedir. Narteks kısmındaki küçük bir pencereden çok az ışık almasından dolayı bu şekilde adlandırılmıştır. Bu sebeple kilise içindeki fresklerin renkleri oldukça canlıdır. Kilise ve narteks, İncil ve Hz. İsa siklusunu içeren zengin süslemelere sahiptir.

TGA

Karanlık Kilise’de resmedilen sahnelerden bazıları: “Deesis”, “Müjde”, “Beytüllahim'e Yolculuk”, “Doğum”, “Üç Müneccimin Tapınması”, “Vaftiz”, “Lazarus'un Diriltilmesi”, “Başkalaşım”, “Kudüs'e Giriş”, “Son Akşam Yemeği”, “İhanet”, “Hz. İsa Çarmıhta”, “Hz. İsa'nın Cehenneme İnişi”, “Kadınlar Boş Mezar Başında”, “Havarilerin Takdisi ve Görevlendirilmesi”, “Hz. İsa'nın Göğe Çıkışı”, “İbrahim Peygamber'in Misafirperverliği”, “Üç Yahudi Gencin Yakılması” ve aziz tasvirleridir.

Kilise
İnanç-Kültür Turizmi
Nevşehir merkezden 13 kilometre uzaklıkta olup, kasabaya ait (yarım saatlerde) minibüsler veya Bölgede çalışan seyahat acentelerine ait tur araçları ile ulaşım sağlanmaktadır.
50180 Göreme/Nevşehir Merkez/Nevşehir

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 33545    Eklenme Tarihi : 10 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 19 Mart 2024 Salı