­ GÖREME AÇIK HAVA MÜZESİ | Kültür Portalı

Göreme Açık Hava Müzesi - Nevşehir

Göreme Açık Hava Müzesi Göreme kasabasının 2 kilometre doğusunda yer alan bir kaya yerleşim yeridir.

Fotoğraf: Murat E. Gülyaz

MS 4'ncü yüzyıldan 13'ncü yüzyıla kadar yoğun bir şekilde manastır hayatı yaşanmıştır. Hemen her kaya bloğunun içinde kiliseler, şapeller, yemekhaneler ve oturma mekânları mevcuttur.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Bugünkü Göreme Açık Hava Müzesi manastır eğitim sisteminin başlatıldığı yer olarak kabul edilir. Soğanlı, Ihlara, Açıksaray aynı eğitim sisteminin daha sonraları görüldüğü yerlerdir.

Kiliseler, iki tür teknikle boyanmıştır. Birincisi, doğrudan doğruya kaya yüzeyi düzeltilerek üzerine yapılan boyama; ikincisi ise, kaya üzerine yapılan secco (tempera)  tekniği ile yapılan boyamadır.

Kilisede işlenen konular Tevrat, İncil ve Hz. İsa'nın hayatından alınmıştır.

Göreme Açık Hava Müzesi'nde Kızlar ve Erkekler Manastırı, Aziz Basil Kilisesi, Elmalı Kilise, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise, Pantokrator Kilisesi, Malta Haçlı Kilise, Azize Catherine Kilisesi, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise ve Tokalı Kilise bulunmaktadır. Göreme Açıkhava Müzesi 6 Aralık 1985 tarihinden bu yana doğal ve kültürel varlık olarak UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır.

Fotoğraf: Murat Öcal

Kaynak: Nevşehir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü
Doğa-Kültür Turizmi
Nevşehir'e 13 kilometre uzaklıktadır. Nevşehir merkezden kasabaya ait araçlar veya bölge turu düzenleyen seyahat acentelerine ait tur araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Göreme Kasabası/ NEVŞEHİR

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 96421    Eklenme Tarihi : 09 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 27 Eylül 2021 Pazartesi