­ TELMİSSOS ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Telmissos Antik Kenti - Muğla

Telmisos,  Bodrum Yarımadası’nda Gürece Köyü’ndedir. Gürece, Asar Tepe üzerindedir. Gürece Köyü yerleşim alanın kuzey batısında yer alan ve G. Bean'ın Karia adlı kitabında Telmisos olarak bahsedilen yerleşime ait kalıntılar, çevreye hakim yüksek bir tepenin üzerinde ve eteklerinde bulunmaktadır. Modern köy yerleşiminin bir bölümü söz konusu tepenin doğu eteğinde yer almaktadır. Bir Leleg yerleşimine ait (MÖ 7.yy) olduğu belirtilen yerde bir iç kale ve dış sur duvarlarında büyük moloz taş, dorukta görülen kulede ise büyük kesme taş işçiliği ile karşılaşılmaktadır. Kesme taşların dış yüzeyleri işlenmeden bırakılmıştır. Kulenin günümüzde yaklaşık 3 metre yüksekliğindeki bir bölümü ayaktadır. İki sur arasında çeşitli mekânlara ait duvar izleri mevcuttur. G. Bean çevrede üç kaya mezarından bahsetmekle birlikte, bunların sadece iki adetinin yeri tespit edilebilmiştir. Kaya mezarlarından bir tanesi tepe eteğinde kuzeyde, diğeri ise daha doğuda yamaçta yer almaktadır. Söz konusu kule kareye yakın dikdörtgen bir forma sahiptir.

Kaynak: Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi

Antik Kent
BODRUM

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 3212    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 14 Haziran 2023 Çarşamba