­ ÖREN (KERAMOS) | Kültür Portalı

Ören (Keramos) - Muğla

Milas’a 45 km uzaklıkta bulunan Ören Gökova Körfezi kıyısındadır.

Milas Belediyesi

Genellikle yazlık evlerin bulunduğu bir turizm beldesi olan Ören son yıllarda özellikle yerli turistlerin ilgi göstermeye başladığı bir tatil beldesi haline gelmiştir.

Milas Belediyesi

Ören’e Gökova/Akyaka köyünden 48 km’lik yol ile Gökova Körfezi’nin kuzey kıyısını geçerek, Kıran Dağları’nın önünden de ulaşılmaktadır.

Milas Belediyesi

Ören-Akyaka arasında Antik Keramos Kenti kalıntıları bulunmaktadır. Keramos’un adının anlamı çömlektir. Hellenistik Çağ'da, Rodos egemenliği altında bulunan kent, bu dönemde kuzey komşusu Stratonikea ile bağlaşıklık imzalamıştır. MÖ 129 yılında Roma’nın küçük Asya eyaleti içinde yer alan Keramos, bundan sonraki evrede önemini giderek yitirmiştir. Ören’in arkasında yer alan Meşekayası Dağı üstündeki sur duvarları günümüze kadar gelebilmiştir.

Su duvarları, Milas Müzesi Müdürlüğü

Surların alt kesimleri çokgen taş dizilerinden oluşurken, üst kesimlerde düzenli çizgi katları yapan duvar tekniği gözlenmektedir. Kayalık bir terasta yer alan ve halk dilinde Bakıcak diye bilinen yerde, 25 metreye varan uzunlukları ile kentin iki önemli tapınağı görülür.

Şapel, Milas Müzesi Müdürlüğü

Kurşunlu yapı adını, taşları birleştirmek için kullanılan kurşun zıvanalardan almıştır. Güney ve batıda özgün biçimini korumuş olan bu güzel teras duvarlarının doğusu yıkılmıştır. Terasın üstündeki düzlemde ise Korint ve İyon düzeninde yapı parçaları bulunur. Söz konusu tapınak alanının olasılıkla Zeus Krysaoreus’a ilişkin olduğu ileri sürülmektedir.

Kasaba içinde bulunan Akyapı, Roma Dönemi’ne ilişkin büyük bir yapı kompleksidir.

Akyapı, Milas Müzesi Müdürlüğü

Gökova yoluyla gelenler, Ören’e ulaşmadan Meşekayası Dağı’nın arka kesimlerinde su kemerleriyle karşılaşmaktadır.

Su Kemerleri, Milas Müzesi Müdürlüğü

Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü