­ HİSAR KÖYÜ ATTOUDA ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Hisar Köyü Attouda Antik Kenti - Denizli

Denizli ili, Sarayköy ilçesinde bulunan Attouda Antik Kenti, günümüzde Hisar ismiyle bilinen ve geçmişi Selçuklu Dönemi’ne kadar uzanan tarihi bir köy yerleşiminin sınırlarında yer almaktadır. Salbakos (Babadağ) Dağı’nın kuzeyinde, üç tarafı sarp uçurum şeklindeki bir tepenin üzerinde kurulan yerleşim doğal bir kale görünümünde ve oldukça korunaklıdır. Antik dönemde Karia ve Phrygia gibi iki önemli bölgenin arasında sınır kenti olan bu yerleşim, aynı zamanda her iki bölgeyi Salbakos (Babadağ) Dağı üzerinden birbirine bağlayan en kısa yol güzergahıdır. Antik kentte gerçekleştirilen yüzey araştırmalarıyla, yerleşimin geçmişinin MÖ 7-6. yüzyıla kadar uzandığı tespit edilmiştir.

Hisar yerleşimine ait 143 adet dini ve sivil mimarlık yapısı tescil edilmiş, yerleşim 1. Derece Arkeolojik Sit Alanı’na ek olarak Kentsel Arkeolojik Sit Alanı ilan edilmiştir. Attouda Antik Kenti en parlak zamanını Roma Dönemi’nde yaşamış olup kentte ele geçirilen mimari ve heykeltıraşlık buluntuları anıtsal ve ihtişamlı yapı ile cephe süslemelerinin varlığını göstermektedir. Yemyeşil doğasıyla da ön plana çıkan yerleşim, doğa, tarih ve kültür meraklıları için Denizli ilinde görülmesi gereken yerler arasında bulunmaktadır. Antik kalıntıların eşliğinde, taş döşeli Osmanlı sokakları ve konutlarının arasında, şehrin kalabalığından uzaklaşmak isteyen tüm ziyaretçiler haftanın her günü ücretsiz olarak ziyaret edebilir.

Denizli gezilecek yerler

Kaynak: Denizli İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Antik Kent
Kültür Turizmi
Denizli ili, Sarayköy ilçesi sınırları içerisinde ve ilçenin yaklaşık 17 km. güneybatısında yer almaktadır.
Hisar Köyü, 20300 Hisarköy/Sarayköy/Denizli