­ MUĞLA MÜZESİ | Kültür Portalı

Muğla Müzesi - Muğla

Muğla Müzesi, Muğla Adliyesi'nin arkasında eski cezaevi binasında bulunmaktadır.

Fotoğraf: Official Turkish Museums

Açık avlulu, iki katlı dikdörtgen bir plan üzerine oturmakta olan Muğla Müzesi 1994 yılında ziyarete açılmıştır.

Doğa Tarihi Salonu

Muğla Özlüce Köyü Kaklıca Tepesi yakınlarında, 1993 yılında çobanlar tarafından bulunan fosillerin yapılan incelemelerde 9 milyon yıl öncesine ait olduğunun anlaşılması üzerine kazı çalışmaları başlatılmıştır.

Yapılan kurtarma kazıları sonucunda birçok hayvan ve bitki fosili çıkarılmış ve 1994 yılında sergilenmeye başlamıştır.

Etnografya Salonu

12 Aralık 1995 yılında açılmıştır. Etnografya salonunda Cumhuriyet Döneminden günümüze Muğla’da gündelik yaşamda kullanılan eşyalar sergilenmektedir.

Arkeoloji Salonu

1997 yılında açılmıştır. Burada Muğla İli, Merkez İlçe, Kavaklıdere İlçesi, Yatağan İlçesi ve Ula İlçesinden ele geçen arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Yatağan İlçesi, Eskihisar Köyü'nde yer alan Stratonikeia Antik Kenti ile yine Yatağan İlçesi Turgut Beldesi'nde bulunan Lagina Kutsal Alanında bulunan eserler Arkeoloji Sergi salonunun önemli eserlerini oluşturmaktadır.

Gladyatörler Salonu

2007 yılında ziyarete açılmıştır. Bu salonda Stratonikeia antik kentinde ele geçirilen 7 adet Gladyatör Mezar steli yer almaktadır.

Gladyatör dövüşlerinin kökeni MÖ 4. yüzyılda Güney İtalyada cenaze törenlerinde ölünün arkasından onurlandırmak amacıyla yapılan cenaze oyunlarına dayanmaktadır. MÖ 3. yüzyılda Etrüsklerden Roma’ya geçmiş ve gerçek kimliğini kaybedip bir eğlence unsuru ve bir propaganda aracı olmuştur. Gladyatörler salonunda bulunan mezar stelleri üzerinde gladiator dövüşlerinde ölen kişiler betimlenmiştir.

Yatağan Kurtarma Kazıları Salonu

Yatağan ilçesi sınırları içerisinde, havzanın kuzey batısında son 30 yılda sürdürülen kapsamlı arkeolojik araştırmalar sonucunda bölgenin tarihsel kronolojisine katkıda bulunacak önemli eserler sergilenmektedir.

Muğla Müzesinde Sergilenen Önemli Eserler

Mermer Mezar Steli

MÖ 2. yüzyıla tarihlenen Naiskos biçimli mezar steli Muğla Müzesi’nin nadide eserlerinden birisidir.

Fotoğraf: Muğla Müzesi

Ölen bir kadının tasvir edildiği stel, oldukça iyi korunagelmiştir. Stelde beş figür bulunmaktadır. Ortadaki büyük boyutlu kadının ölen figür olduğu düşünülmektedir. Kadının khiton üzerine hymation kıyafeti vardır. Hymationu ile başını kapatmış, sağ kolunu dirsekten bükerek elinde aslan başlı rython kabı tutmaktadır.

Stelin en solunda bulunan kadın figürü, sol eli başında yas tutmaktadır. Kadın uzun kolposlu khiton giymiştir. Stelin ön kısmında bulunan erkek çocuğu ise sağına doğru hamle yaparak, ana figürün önündeki kazı yakalamaya çalışmaktadır. Çocuk kısa kolsuz bir tunik üzerine hymation giymiş ve sol elinde anlaşılamayan bir nesne tutmaktadır. Ana figürün sağında boy olarak kısa başka bir kız figürü bulunmaktadır. Sola dönük olan kız, sol eliyle bir tavşanı yukarı kaldırmaktadır. Kız figür kısa kollu khiton ile sağ tarafta belden tomar şeklinde yukarıya çekilen hymation giymiştir.

Bronz Pyksis İçinde Takılar

Tek bir mücevher kutusu içinden ele geçen ve iyi korunmuş çeşitli takılardan oluşmaktadır.

Gövdesi silindir şeklinde olan ve kapağı bulunan eser takı kutusu görevi görmüştür. Ortasında 5 cm çapında, dışa doğru bombesi bulunan kapak 1,7 cm’den sonra gövdeye oturmaktadır. Tabanı düzdür. Pyksis içinde 12 adet gümüş takı ve 1 adet kemik zar olmak üzere toplam 13 adet eser bulunmaktadır.

Mermer Gladyatör Mezar Steli

Muğla Müzesi’nin zengin gladyatör koleksiyonun en iyi durumda olan örneklerindendir. Stratonikeia Antik Kentinden bulunan eser, müzenin güzide eserlerindendir.

Çerçeveli ve üçgen alınlıklı mezar stelidir. Şematik yapılan ve tepe akroteri bulunmayan alınlıkta, köşe akroterleri oldukça yüzeysel olarak yapılmış ve aşınmıştır. Tympanon’da çiçek şeklinde rozet betimlemesi vardır. Alınlık figürün yerleştiği dikdörtgen niş yerine, onun üzerindeki silme üzerine oturmuştur. Bu silme üzerinde gladyatörün ismi, içe doğru yapılan eğimli ve profilli çerçevede ise hangi kategoriye ait olduğu yazmaktadır. (“Üçüncü kategoriden Amaraios”)

Resim alanının ortasında yer alan gladyatör, sola doğru hamle yapmaktadır. Başında sorguçsuz, üst kısımda başın şeklini almış yuvarlak, alından kulak hizasına kadar düz, kulak hizasından enseye doğru dışa eğimli bir şekilde genişleyen miğfer yer almaktadır. Miğferin üst kısmı aşınmıştır fakat yer yer dalgalı kıvrımlar görülmektedir. Ense kısmındaki bölümün üzerine dikey çizgiler yapılmıştır. Yüzü kapatan dörtgen kafesli siperlik üzerinde delikler vardır. Giysisi deri bel kemeri ve kasık önlüğünden oluşmuştur. Göğüs levhası takmıştır. Bu levha sırtında çaprazlanan kayışlarla ve tokalarla tutturulan önlük şeklindedir. Sol bacağı profilden, sağ bacak ise cepheden betimlenmiştir. Sol bacağının dizden aşağısı, ayağın üst kısmı da dahil olmak üzere kalın bir bandajla sarılmış ve üzerine bir kaval kemiği koruyucusu eklenmiştir. Sağ dizine ve ayak bileğine deri kayışlar bağlanmış, ayağında ise deriden yapılan ve ayağın üst kısmında dörtgen geometrik motifler oluşturan parmak arası sandalet bulunmaktadır. Bacaklarının arasında elbisenin uzantısı olan 4 adet püskül vardır. Sağ kolun üzerinde kol koruyucusu, elinde kısa kılıç, sol elinde ise dikdörtgen, dar ve uzun bir kalkan tutmaktadır. Kalkan ince bir çerçeveye sahip olup (2 cm) ortasında yuvarlak hatlı sade motiflidir. Gladyatörün etrafında 8 adet çelenk yer almaktadır.

Kolye Amulet (Muska) ve Nazarlık

Karia Bölgesinin, farklı kültürlerle olan etkileşimini en güzel yansıtan buluntulardan bir tanesidir.

Toplamda 74 adet altın, cam, mercan ve lapis boncuklardan ve orta bölümünde fayanstan yapılmış üzerinde mısır ideogramı bulunan 1 adet amuletten oluşan kolyedir. Dağınık halde bulunmuş konservasyon sonrasında misina üzerine dizilmiştir.

Gladyatör Savaşını Anlatan Terracotta

İki gladyatörün savaşma anının tasvir edildiği, eşine az rastlanan bir eserdir.

Açık kiremit renkli, mika katkılı hamur yapısına sahiptir. Uzun bir kaide üzerinde savaşan iki gladyatör tasvir edilmiştir. Gladyatörler simetrik olarak sağ ve sol ayaklarını öne uzatmış, kalkanlarının alt yarısı birbirine yapışık olup ellerinde kılıçları vardır. Yüzleri işlenmemiştir. Arkası düz olup tek satır aşınmış yazı yer almaktadır. Arka kısımda kırık ve eksikler bulunmaktadır.

Kaynak: Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Muğla Müzesi

Müştakbey, Eski Postane Cad., 48000 Muğla Merkez/Muğla
+90 (252)-214-69-48

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6666    Eklenme Tarihi : 29 Temmuz 2015 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 07 Ocak 2022 Cuma