­ MOBOLLA ANTİK KENTİ | Kültür Portalı

Mobolla Antik Kenti - Muğla

Muğla merkezin güneyinde yer alan ve kentsel sit alanına komşu durumda,  Saburhane Mahallesinin kuzeydoğusunda Masa Dağı veya Asar adıyla anılan kayalık tepe üzerinde Antik Mobolla Kenti ve kalesinin kalıntıları bulunmaktadır.

Muğla Müzesi Müdürlüğü

Yerleşimin bilinen en eski adı Mogla’dır (Mώγλα).MÖ 2. yüzyıla tarihlenen ve Muğla’da bulunan bir yazıt ise kentin isminin Mόβολλα (Mobolla) olduğu konusunda şüphe bırakmamaktadır. MS 10. yüzyılda ise yerleşimin isminin Mόγολα (Mogola) şeklini aldığı İmparator Constantinus VII Porphyrogenitus’un eserinde geçmektedir.

Kaleye çıkan patika boyunca aşağıda bulunan Basmacı Deresine kadar çok sayıda ve dağınık bir şekilde yerleştirilmiş mezar odaları görülmektedir. Bu mezar odalarının bittiği yerde kale surları başlamaktadır. Surlar Mobolla yerleşimini kuzey ve batı yönünden tamamen çevrelemişlerdir.

Burada 3 adet açıkhava tapınağı kaya mezar odası, lahit, ‘’halk tipi mezar’’ olarak adlandırılan kaya oygusu mezarlar, su kuyusu kaya konutları, yaşam mekanlarına çevrildiği düşünülen kaya odaları, su sarnıçları ve ev mekanları tespit edilen kalıntılar arasındadır.

Mobolla Antik Kenti’nde Muğla Müzesi Müdürlüğü başkanlığında Prof. Dr. Adnan DİLER'in sorumluluğunda 2022 yılından itibaren kazı ve temizlik çalışmaları sürdürülmektedir.

Kaynak: Muğla Müzesi Müdürlüğü
Antik Kent
Kültür Turizmi
Muğla Merkez ilçeye hakim tepe olan Asar Tepesi üzerinde bulunan bir düzlükte olup özellikle yürüyüş yapmaktan hoşlananların görmesi gerekli yerlerdendir.
Orta, 48000 Menteşe/Muğla

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7139    Eklenme Tarihi : 24 Ocak 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 21 Haziran 2023 Çarşamba