­ KASIMİYE MEDRESESİ | Kültür Portalı

Kasımiye Medresesi - Mardin

Yapımına Artuklu hakimiyeti sonlarında belki de Sultan İsa Devrinde Zinciriye Medresesi’nin yapımından hemen sonra muhtemelen aynı mimar tarafından başlanmış, fakat Timur İstilası ve Akkoyunlu baskısı gibi karışık bir durumun Mardin Siyasetine hakim olmaya başlaması üzerine yarım kalmış, daha sonra belki Akkoyunlular tarafından tamamlandıktan sonra Cihangir’in oğlu Kasım (1457-1502) adıyla anılmıştır. Güneyde ovaya açık cepheye sahip Medrese, Mardin yapılarının en büyüklerindendir. Açık medrese tipinde, tek bir avlu etrafında düzenlenmiş, iki katlı ve tek eyvanlıdır. Kesme taş ve tuğlalardan yapılmıştır.Güney cephesinden, bir taç kapının bağladığı beşik tonozlu bir koridordan geçilerek girilir. Batısında diğer kısımlarla girişi aynı olan, bağımsız bir mescit mekanı vardır. Doğuda iki kat boyunca yükselen camisi mevcuttur. Portalden girilen revaklı büyük avlunun etrafında, iki kat üzerine revaklar arasına dizilmiş hücrelerden oluşmaktadır. Avlunun kuzeyinde, ikinci katıda kesen büyük eyvan ve onun önünde bir havuz mevcuttur.Burası tek başına bir medrese olarak değil bir külliye gibi düşünülmüş olmalıdır. Yanında bulunan zaviye-türbe bunun kanıtıdır. Kaynak: Mardin Valiliği, "Kent Haritası ve Şehir Planı", 2013
Medrese
İnanç-Kültür Turizmi
Yeni Yoldan Nusaybin'e doğru giderken Mardin Şehir Stadyumunu geçtikten sonra İtfaiye garajının orada sağa sapılarak aşağıya doru 250 metre gidildikten sonra varılır.
Yeniyol Altı, Artuklu-Mardin

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 5511    Eklenme Tarihi : 12 Şubat 2013 Salı    Güncellenme Tarihi : 31 Mayıs 2017 Çarşamba