­ KANLI KÜMBET | Kültür Portalı

Kanlı Kümbet - Malatya

Battalgazi İlçesi Meydanbaşı Mahallesi'nde ve eski mezarlığın içinde yer alır. Yanlışlıkla cellathane olarak tanınan bu yapı aslında kripta odası bulunan bir anıt mezardır. Kare bir plan üzerine inşa edilen yapıt iki kısımdan meydan gelmiştir. Birinci kısımda cenazenin gömülü olduğu yer yani kripta görülür. Kripta girişi lentosu kısmen meyilli konmuştur. Kripta yapının temelini oluşturduğundan tamamen taş örülerek inşa edilmiştir. İkinci kısım ise türbe denilen halkın bir zamanlar ziyaret ettiği üst kısımdır. Bu kısımdaki duvar örgüsünde ağırlığı tuğla malzemesi oluşturur. Yapının üst kısmını hafif sivrilik gösteren bir kubbe örtmektedir. Yapı 789 metrekare alan üzerindedir. Alt katın kıble duvarı üzerinde yar alan kitabe boya ile sıva üzerine yazıldığından okunması çok güç durumdadır. 25.06.2004 tarih ve 5763 sayılı Koruma Kurulu kararına istinaden 2007 yılında Vakıflar Bölge Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilmiştir.

Kaynak: TC. Malatya Valiliği(2014), Malatya Kültür Envanteri, Malatya Ofis Matbaacılık Tic. Ltd. Şti.

Malatya Gezilecek Yerler

Türbe
Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Eski Malatya (Battalgazi)/MALATYA

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 17195    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 04 Mayıs 2020 Pazartesi