­ SAPANCA GÖLÜ | Kültür Portalı

Sapanca Gölü - Kocaeli

Marmara Bölgesi'nin doğu kesminde, Adapazarı Ovası'nı İzmit Körfez Oluğu ile birleştiren uzun bir çukurun doğu yarısında yer alan bir tatlı su gölüdür. Sapanca'nın kıyıları doğuda Sakarya ili batı ucunda Kocaeli'nde kalır. Havzası 252 kilometrekaredir. Yüzölçümü 47 kilometre karedir. Doğu batı Uzunluğu 17 kilometredir. Kuzey-güney genişliği 5 kilometredir. Denizden Yüksekliği 31 metredir. Enderin yeri 61 metredir. Göl adını güney kıyısında kurulmuş olan ilçeden alır. Eski Türk kaynaklarında adı Ayan Gölü olarak geçer.

Özellikle güneyden inen sularla beslenen göl, fazla suyunu doğu ucundan Çark Suyu aracılığla Sakarya Irmağı'na boşaltır. Gölü besleyen dereler Karaçay, Kuruçay, Kurtköy Mahmudiye, İstanbul, Karadere ve Kaymakçı dereleridir. Kuzeyinde ve güneyinde uzanan dağ eteklerinde keklik, çulluk ve tavşan avı yapılmaktadır. Gölde her çeşit tatlı su balığı avlanmaktadır.

Kocaeli Gezilecek Yerler

Göl
Doğa Turizmi
Kocaeli kent merkezine 33 kilometre mesafede bulunan sapanca gölüne Karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Şahsi araçlar ve belediye otobüsüyle de gidilebilir.
Prof. Dr. Mehmet Abuç Cd, Rüstempaşa Mah. Sapanca/İzmit

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 29278    Eklenme Tarihi : 28 Şubat 2013 Perşembe    Güncellenme Tarihi : 02 Nisan 2021 Cuma