­ PAŞA ÇEŞME | Kültür Portalı

Paşa Çeşme - Kırklareli

Çeşme, 1622 yılında Paşa Cami'nin tamiri sırasında Külabi Ahmet Paşa tarafından yaptırılmıştır (Dursunkaya, 1948). Kocahıdır Mahallesi’nde, Paşa Camii avlu duvarının batı köşesine tek yüzlü bir duvar çeşmesi olarak kare plan şemasıyla yerleştirilen çeşme, kesme küfeki taştan inşa edilmiştir. Basık sivri kemerli bir niş içerisine yerleştirilen ayna taşı üzerinde tek musluk bulunmaktadır. Kemerin kilit taşı dışarıya doğru çıkıntı yapacak şekilde oturtulmuştur. Çeşmenin saçak kısmının üzerindeki ve ayna taşındaki süslemeleri çeşmeyi sadelikten kurtarmıştır.

Kaynak: Bu çalışma; Yard. Doç. Dr. İzzet Yüksek, Kırklareli Ün. Öğr.Üyesi ile Arş. Gör. Ali Yıldız, Kırklareli Ün. Öğr. Üyesinin “Tarihi Kırklareli Çeşmelerinin Geleneksel Kent Dokusu İçerisindeki Yeri ve Önemi” adlı bildirisinden alınmıştır.

Kırklareli Gezilecek Yerler

Çeşme
Kırklareli İl Merkezi
Kırklareli

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 6208    Eklenme Tarihi : 12 Haziran 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 31 Ocak 2022 Pazartesi