­ DEĞLE ÖRENYERİ | Kültür Portalı

Değle Örenyeri - Karaman

Karaman’ın kuzeyinde yer alan ve volkanik bir dağ olan Karadağ'ın üzerinde yer alan Değle Örenyeri'nde Bizans Devri'ne ait bazı yapıların kalıntıları görülebilmektedir. Burada Bizans Dönemi konut mimarisiyle ilgili fikir verebilecek mekânlar bulunmaktadır. Konutlar dini yapılara göre daha basit ve özensiz yapılmış olsalar da ihtiyaca göre iki veya üç odalı olacak şekilde inşa edilmişlerdir. Bizans Dönemi'ne ait kaya mezarları, mezar kapakları ile tepenin doğu yamaçlarında piramidal örtülü, kesme taşla inşa edilmiş oda mezarlar bulunmaktadır. Yine burada Bizans Dönemi'nden öncesine tarihlenen bir sunak bulunmaktadır. Sunak Bizans Dönemi'nde kaya mezarına dönüştürülmüştür. Bu büyük kaya bloğunun doğu yüzünde bir kabartma sahne bulunmaktadır. Önde bir adam sol eliyle bir tas tutmakta sağ eliyle tohum saçmaktadır.

Kaynak: Topal.C.(Ed).(2009).Karaman Kültür Envanteri.Karaman

Karaman Gezilecek Yerler

Ören Yeri
Kültür Turizmi
Değle Örenyeri Karaman'ın kuzeyinde yer alan ve Karaman Merkeze 37 kilometre uzaklıkta volkanik bir dağ olan Karadağ kitlesinin üzerinde yer alır. Özel araçlara gidilir.
Karaman'ın kuzeyinde yer alan ve Karaman Merkeze 37 km. uzaklıktadır

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 8482    Eklenme Tarihi : 08 Şubat 2013 Cuma    Güncellenme Tarihi : 05 Kasım 2021 Cuma