­ SULU MAĞARA | Kültür Portalı

Sulu Mağara - Kırıkkale

Sulu Mağara Kırıkkale, Keskin ilçesi, Arzu Bayırı mevkiinde yer almaktadır. Yatay olarak gelişmiş, yarı doğal-yarı yapay, düden konumlu fosil bir mağaradır. Büyük bir bölümü maden ocağı olarak açılan Sulu Mağara’nın doğal bölümü birbirine bağlı üç kattan meydana gelen Pliyosen rölyef sistemine aittir. Toplam uzunluğu 285 metredir. Üç kattan oluşan yapay galerilerde kurşun işletmesi yapılmıştır. Gerek doğal gerekse yapay bölümleri birbirine bağlayan dar geçitler Erken Hıristiyanlık Dönemi'nde yapılmış taş duvarlarla örtülüdür.

Hidrolojik olarak vadoz zonda yer alan Sulu Mağara yağışlı dönemlerde tavandan damlayan sular dışında bütünüyle kurudur. Bu suları toplamak için eski dönemlerde derinliği 2 metreyi bulan havuzlar yapılmıştır. Mağara kuru ve sıcak bir havaya sahiptir. Kırıkkale Valiliği, İl Özel İdaresi'nce yapım işi ve çevre düzenlenmesi yapılarak ziyarete hazır hale getirilmiştir.

Kırıkkale Gezilecek Yerler

Mağara
Doğa-Kültür Turizmi
Keskin İlçesi Merkezinde Şehir içi ulaşım araçları ile ulaşım sağlanabilmektedir.
Altuntaş, İmamı Azam Sk., 71800 Keskin/Kırıkkale

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 23271    Eklenme Tarihi : 24 Aralık 2012 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 26 Ağustos 2020 Çarşamba