­ CAMUŞLU KAYA RESİMLERİ | Kültür Portalı

Camuşlu Kaya Resimleri - Kars

Kağızman İlçesi Kötek Belediyesi Çamuşlu Köyü Yazılıkaya resimleri Çamuşlu Köyü civarlarında Aladağ'ın doğu yamaçlarında bulunmaktadır. Üst Paleolitik Çağ'lardan kalmıştır. Bu civarda tombul tepe ve Kurbanağa mağaralarında bulunan taş araçlar, ocak yerleri ve şölen tipi el baltaları ise M.Ö. 10 bin yılında tekabül eden Alt Paleolitik Dönem'den kalmıştır. Kurbanağa Mağarası'nda ayrıca, Tunç Çağı'na ait çanak-çömlek ve kement file gibi avlanma araçlarını gösteren duvar resimleri bulunmaktadır.

Yazılıkaya, Bazalt yapılı bir kayanın dik ve düzgün yüzünde, biri büyük, diğeri küçük iki panodan oluşmaktadır. Büyük pano yerden 4 metre yüksekte olup, 14 metre uzunlukta ve yaklaşık 4 metre genişliktedir. Küçük pano ise aynı duvarın doğu uzantısı üzerinde yer almaktadır. Yazılıkaya panolarında insan ve hayvan figürleri bulunmaktadır. Bu hayvanlar geçi, geyik ve eşeklerden oluşmaktadır. İkinci panonun üzerinde kale benzeri araçlarla oynandığı saptanmıştır. Daha geç dönemlerde yaptığı sanılan bu çizgi üzerinde küçük obsidiyen kalemler kullanıldığı sanılmaktadır.

Kars Gezilecek Yerler

Anıt
Arazi araçlarıyla ulaşım sağlanmaktadır.
Kağızman / Kars
0 (474) 212 21 79
iktm36@kulturturizm.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 12681    Eklenme Tarihi : 24 Temmuz 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Mayıs 2021 Cuma