­ MARAŞ DONDURMASI | Kültür Portalı

Maraş Dondurması - Kahramanmaraş

• 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı saf salep (hazır paketlerde bulunan salepleri kullanmamaya çalışın)

Maraş Dondurması Nasıl Yapılır

Geleneksel Maraş dondurmasının yapımında süt, sahlep ve şeker kullanılmaktadır. Kullanılan sütün keçi sütü olmasına dikkat edilmelidir. Çünkü Maraş dondurmasına has tadı veren en etkili faktör keven otlarıyla beslenen keçilerden sağılan sütdür. Bu tadın ortaya çıkışında ikinci faktör ise Maraş’ta yetişen yabani orkidelerin köklerinden elde edilen dondurmaya eşsiz kokusunu, setliğini ve aromasını veren sahleptir. Ayrı bir yerde küçük bir kâse içerisinde de olabilir, salebi su ile eritin. 90 derece sıcaklıkta kaynatılan keçi sütüne önce sahlep, ardından şeker katılmakta, sakız haline gelinceye kadar karıştırılarak 6-8 saat dinlendirdikten sonra soğutulmakta ve tüketime sunulmaktadır. Maraş dondurmasının oluşumunda çok önemli bir etken olan sahlep, Ahır Dağı'nda yetişen orkidelerin kirli beyaz renkteki yumrularından elde edilir. Toplanan yumrular ipe dizilip kurutulduktan sonra öğütülmektedir. Elde edilen beyaz toz dondurmanın yapımında kullanılmaktadır. Kahramanmaraş’ın tanıtımına büyük katkı sağlayan Maraş Dondurması, ülkemiz sınırlarını aşarak tüm dünya ülkelerine yayılmış, Kahramanmaraş’ın simgesi haline gelmiştir.

Görüntülenme Sayısı : 6944    Eklenme Tarihi : 18 Şubat 2013 Pazartesi    Güncellenme Tarihi : 17 Ekim 2023 Salı