­ BAŞPINAR TABİAT PARKI | Kültür Portalı

Başpınar Tabiat Parkı - Isparta

Saha eko turizm anlamında önemli bir potansiyele sahiptir. Alanı Antalya’dan gelerek yaz sıcaklarında tercih eden oldukça fazla ziyaretçi bulunmaktadır. Suyun gözünün bu alan içerisinde olması, botanik turlara, yaban hayatı gözlemlerine ve çadır kampına uygun olmasını sağlamaktadır.

Başpınar Tabiat Parkı Yayla Turizm Alanı :

Aksu İlçesi sınırlarında, Sorgun Barajı yolu üzerinde yer alan Başpınar Tabiat Parkı; Aksu İlçe Merkezine 8 km uzaklıktadır. Aksu İlçe Merkezi’nden Zindan Mağarası’na giden yol üzerinde, sırasıyla Zindan Mağarası ve balık çiftlikleri geçilerek Başpınar Tabiat Parkı’na ulaşılır. Yayla alanında içme suyu olarak kullanılabilecek bir kaynak mevcuttur.

• Koordinat : Başpınar Tabiat Parkı (N37° 49.930' E31° 06.533')
  • Rakım : 1365 m.
  • Koruma : Alan Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü sorumluluk sahası içinde yer almaktadır. Yapılacak faaliyetler Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nün uygun gördüğü güvenlik tedbirlerinin alınması ile yapılabilir.

Aksu- Sorgun Barajı Yürüyüş ve Bisiklet Parkuru:

Aksu ilçe merkezinden başlayan parkur, sırasıyla Zindan Mağarası, alabalık çiftlikleri ve Başpınar Tabiat Parkı’ndan geçerek Sorgun Barajı’na ulaşır. Genel olarak parkurda sert bir eğim yoktur.

Aksu İlçesi’ne Eğirdir yönünden girildiğinde, Hükümet Konağı önünden geçen ana caddenin  yaklaşık 500 metre sonrasındaki yol ayrımı, yürüyüş yolunun başlangıcı olarak alınmıştır (N37° 47.934' E31° 04.275') ve buradan sola (Kuzey) dönülür. Yaklaşık 700 metre sonra karşılaşılan balık üretim çiftliği ve mezarlıktan (N37° 48.274' E31° 04.400') sağa (doğu) dönülür.

Bu yol, ziyaretçilerini muhteşem vadi manzarasıyla Zindan Mağarası’na ulaştırır (N37° 48.693' E31° 05.098'). Mağara, içinin su dolması nedeniyle kış aylarında kapalıdır. Diğer mevsimlerde mesai saatleri içinde açık olan mağara ile ilgili ziyaret bilgileri Aksu Kaymakamlığı İlçe Özel İdaresi Müdürlüğü’nden alınabilir. Mağaradan sonra vadinin tabanında kıvrılarak ilerleyen yol, ziyaretçilerine manzaralar sunmaya devam ederken, bir yandan da onları alabalık çiftliklerinin önünden geçirir. Yolda ilerlerken karşılaşılan yol ayrımlarında düz gitmek gerekir.

Yol üzerinde bulunan Başpınar Tabiat Parkı (N37° 49.930' E31° 06.533') dinlenme alanı veya diğer zamanlarda yapılacak günübirlik kullanımlar için uygun bir alandır. Başpınar Tabiat Parkı’ndan sonra düz ilerleyen yol, dik bir yokuşla Sorgun Barajı’na (N37° 50.236' E31° 06.078') ulaşır.

• Başlangıç : Aksu İlçesi, Kurtuluş Mh. Yol Ayrımı (N37° 47.934' E31° 04.275')
  • Bitiş : Sorgun Barajı (N37° 50.236' E31° 06.078')
  • Uzunluk : 9 km.

Kaynak: Orman ve Su İşleri Bakanlığı IV. Bölge Müdürlüğü Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Isparta Gezilecek Yerler

Tabiat Parkı
Yayla Turizmi
Aksu İlçesi sınırları içerisinde yer alan Başpınar Tabiat Parkı'na her tür araçla ulaşım sağlanabilmektedir.
Aksu/ Isparta.

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 15530    Eklenme Tarihi : 15 Mayıs 2018 Salı    Güncellenme Tarihi : 27 Ağustos 2021 Cuma