­ TÜRK İSLAM ESERLERİ MÜZESİ | Kültür Portalı

Türk İslam Eserleri Müzesi - Bursa

Müze tadilat nedeniyle ziyarete kapalıdır.

Yeşil Külliyesi'ne bağlı olarak Çelebi Mehmet döneminde 1419 yılında inşaa edilen Yeşil Medresesi, 1972'de yeniden düzenlenerek, 1975 yılından itibaren Türk İslam Eserleri Müzesi olarak hizmete girmiştir. Yapının salon ve odalarında, 12'nci yüzyıldan 20'nci yüzyıla kadar uzanan maden, seramik, ahşap, işleme, silah, zırh, el yazması kitaplar, İslami sikke, İslami kitabeler ve mezar taşları ile Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait etnografik malzemeler sergilenmektedir. Hacivat ve Karagöz geleneksel gölge oyunu ile ilgili eşyalar, Bursa yöresine ait hamam eşyaları, Bursa tekke ve dergahlarına ait eşyalar, Osmanlı nişan madalyaları, çeşitli hat sanatı ustalarına ait levhalar ile Şeyh Hamdullah ve Hafız Osman gibi büyük ustalara ait hat sanat örnekleri, bakırdan yapılmış çeşitli mutfak ve kahve eşyaları da müzede sergilenen önemli eserlerdir. İbn Hilal İbn el-Bavvab tarafından 975-976 yılında yazılan Dua kitabı, 14'üncü yüzyıla ait zengin tezhipli Bakara Suresi, 1323 tarihli bir Kur'an-ı Kerim, Sultan II. Murad'a ait Kur'an-ı Kerim, Memluk Sultanı'nın Yıldırım Beyazid'e hediye ettiği ceylan derisi ile citlenmiş Kur'an-ı Kerim ile 15'inci yüzyıl çini tabakları Türk-İslam Eserleri Müzesi'nin en önemli objeleri arasında yer alır.

15'inci yüzyıldan 19'uncu yüzyıla kadar Bursa'nın değişik yerlerinde bulunan seçkin mezar taşı örneklerinin bahçesinde teşhir edilmesiyle bu tarihi mekan adeta bir açık hava müzesine dönüşmektedir.

Kaynak: Bursa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü

Bursa Gezilecek Yerler

Bursa merkezden Yeşil semtine gitmekte olan otobüsler ile ulaşım sağlanabilir.
1. Yeşil Caddesi Müze Sokak Yıldırım/ BURSA
+90 (224)-327-76-79
bursaturkislameserleri@kultur.gov.tr

Konum Bilgileri

Görüntülenme Sayısı : 7732    Eklenme Tarihi : 23 Ocak 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 08 Aralık 2021 Çarşamba