­ LEMİS | Kültür Portalı

Lemis - Gümüşhane

• Maydanoz
  • Lor
  • Tereyağı

Lemis Nasıl Yapılır

Derin bir kap içerisinde un su, tuz ile karıştırılarak hamur haline getirilir. Ağaç sini üzerinde hamur küçük kuştalar halinde parçalara ayrılır. Ayrılan parçalar oklava ile yufka haline getirilir. Ayrıca ayıklanmış pazılar veya ıspanaklar küçük küçük kıyılarak bir kap içerisinde normal kıvamda haşlanır. Haşlanan pazılar veya ıspanaklar kevgirde süzülür. Daha sonra tavada tereyağında yumurta ile birlikte kavrulur. Hafifçe soğuduktan sonra açılan yufkaların yarıdan katlanmış şekilde üzerine yeterli miktarda serilir. Yufka ikiye katlanarak kenarları parmak uçları ile sıkıştırılır. Normal ateş üzerine konan sac üzerine serilerek pişirilir. Pişirilen lemislerin üzerine tereyağı sürülerek servise hazırlanır. İsteğe göre lemis üzerine ketçap ilave edilerek de servis yapılabilir.

Gümüşhane Geleneksel Mutfak

Görüntülenme Sayısı : 7366    Eklenme Tarihi : 20 Şubat 2013 Çarşamba    Güncellenme Tarihi : 21 Mart 2023 Salı